Servaas van der Ven: ‘We dreigden grote leden te verliezen’

„De verhouding tussen gebruikers en niet-gebruikers van de klok was scheef. We dreigden grote leden te verliezen en daarom zijn we opgeschoven naar de andere kant.” Chief Commercial Officer (CCO) van Royal FloraHolland Servaas van der Ven reageert deze week in het Vakblad op de consternatie over het voorstel voor nieuwe tarieven van de veiling. Met name bij klokaanvoerders waarvan een aantal fors meer gaat betalen is onvrede.

„Dat de meeste zorg en pijn bij hen zit die het ‘meeste meer’ gaan betalen, begrijp ik”, zegt CCO Servaas van der Ven in het Vakblad. Hij wijst erop dat het voorstel de uitkomst is van een langdurig proces waar leden nauw bij betrokken zijn geweest. „Bij de sessies zijn duizenden leden geweest en we merken nu dat de meeste mensen die nu vet in de pen kruipen daar niet zijn geweest.

Van der Ven: „Uit de sessies kwam naar voren dat de leden belangrijk vinden dat de coöperatie en de klok in stand blijven. Om dat te bereiken is differentiatie nodig. Kwekers verschillen namelijk steeds meer van elkaar en daarom kan het niet meer met ‘one size fits all’. Op het moment dat je wilt dat de klok blijft en iedereen bij de coöperatie wilt houden dan moeten we kostenmaker kostendrager toepassen. En de tariefstructuur die we maken moet toekomstbestendig zijn en groei faciliteren.”

In sessie 5 van het project Coöperatie 2020 hebben leden aangegeven dat het verschil tussen leden en aanvoerders groter moet worden dan in het aanvankelijke voorstel van de veiling en dat het tariefgebouw voor klokkwekers goedkoper moest worden, aldus Van der Ven.

Ook het effect van het voorstel op grote kwekers met een omzet van €1 miljoen en meer moest afgevlakt worden. Er kwam ook uit naar voren dat niet alle kosten van de klok aan de klokkwekers moesten worden toegerekend. „Ook de kwekers die direct afzetten vonden dat ze moesten bijdragen aan de klok. Net als klokkwekers begrepen dat ze meer moeten gaan betalen”, zegt Van der Ven. „Het voorstel is overigens naar aanleiding van de regiosessies bijgesteld ten gunste van de kleine klokkwekers. Zo is de verhoging per kar nu één euro in plaats van twee euro in het oorspronkelijke voorstel.”

In het Vakblad van vrijdag gaat Van der Ven ook in op de zorgen van middelgrote klokkwekers die gemiddeld 8% meer gaan betalen door de gestegen karheffing, hogere kloktarieven en contributieverhoging. Bovendien laat hij zich uit over het belang van de klok voor FloraHolland.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van Egmond
Kees van Egmond
7 jaren geleden

De pijn zit hem er niet zozeer in dat sommige kwekers meer gaan betalen dan voorheen, maar in het feit dat uit de rekentool blijkt dat 8 % verhoging de lading niet dekt. Dat is voor veel aanvoerders 12 – 15 %. Zit er misschien een rekenfoutje in de tool?

Marc
Marc
7 jaren geleden

Die duizenden PROPAGANDA Sessies zijn een perfect middel voor de veiling om naar een gewenst resultaat te werken, door middel van de juiste vraagstelling komt men vrijwel zeker op een vooraf gewenst antwoord uit! Wat een Onzin en Bedrog zijn deze sessies, onder het mom van de leden hebben het voor het zeggen !!! Of toch niet ???

Kees van Egmond
Kees van Egmond
7 jaren geleden
Antwoord aan  Marc

Nee, dat is niet waar Marc. De bijeenkomsten waar ik aanwezig was waren prettige sessies. Alleen kom je er dan achter dat collega’s verschillende gedachten hebben over hoe je samen veiling bent. Er zijn genoeg kwekers, zeker ook de jongeren onder hen, die zich prima kunnen vinden in het KM-KD voorstel dat er nu ligt. Wat niet wegneemt dat het voorstel dat er nu ligt te ver gaat.

Jan de Boer
Jan de Boer
7 jaren geleden

Er zijn maar heel weinig sectoren die hun best doen om hun usp ‘s de deur uit te werken.

Dus ja de uitkomst stond van te voren vast bij alle regio bijeenkomsten.

In de aanloop van de extra alv kreeg het actie commite te horen dat het business model van de mensen op de potplanten tribune niet klopte !

Wij kunnen heel simplel zijn met zijn allen.
Bij alle bedrijven in welke markt en welke sector dan ook wordt gevraagd heeft U nog iets bijzonders ?

Dus als iemand nog iets bijzonders zou hebben dan zou ik het verstandig vinden om dit te koesteren.

Het beleid van royal flora holland laat zich het beste vertalen als een collectieve sector dwaling !

Helaas is de agenda een andere ! Men wil een collectieve sectorsanering ten behoeve van ?

Betere balans positie ! Liever bakstenen in huizen dan ramen in een een kas ?

Als je 99 % massa hebt en nog 1 % iets anders heb je een ander beeld van de sector als dat je 100 % massa hebt.

De plannen die er nu liggen gaan richting 100 % massa !

Daarom moet dit verhaal zo snel mogelijk van tafel !

Van 1 massa tulp, chrysant, phaelenopsis kweker meer of minder ziet de consument niet of je er nog wel of niet bent.

Consument wil blij worden als je hem of haar verrast met een mooi product met een goed verhaal.

Servaas ! Laat je niet opnaaien door kwekers die zelf de keuze hebben gemaakt hetzelfde te telen als hun of haar collega !

Jij kan er wat aan doen om de markt blijvend een verrassend gezicht te geven !

Dat is toch niet zo moeilijk ?

cor
cor
7 jaren geleden

We worden zo een veiling voor bulk producten groter en nog groter
Als kleine kweker zal je met meerdere kwekers bij elkaar moeten om je kosten te besparen
en gezamenlijk om naar de miljoen of meer omzet te komen
Dus zo weer minder leden

Hans
Hans
7 jaren geleden

chantage?? Als die grote kwekers dreigen met opstappen, waarom zijn ze dan nooit gastlid geworden om vervolgens hun restant op de klok tegen hogere tarieven te veilen? Hebben ze toch iets meer belang bij de veiling dan ze zeggen, zoals fustgebruik, fustwasserette, karrengebruik, logistiek, betalingszekerheid, garantie dat ze te alle tijde hun product kwijt kunnen als een grote kopers het af laat weten….. Ik ben trouwens wel bij de ledensessies geweest, meneer de CCO en mijn interpretatie was dat de meesten vonden dat de klok wel iets duurder mocht worden, maar niet met de verdeling van de kosten zoals het er nu voor ligt. En dan praat ik niet over de 100% directe verkoop, daar hebben de meeste leden geen moeite mee. Als dit uiteindelijke voorstel met bijbehorende rekentool tijdens de ledensessies was aangedragen, was dit direct verworpen door het merendeel van de kwekers. Helaas hebben de grote kwekers tijdens de alv zoveel meer stemmen dan alle kleine kwekers bij elkaar, gelukkig maar voor meneer de CCO!

gerrit.
gerrit.
7 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

vraag en aanbod bij elkaar brengen is altijd de beste manier geweest om de juiste prijs te krijgen .
dat gegeven is al zo oud als de weg van Kralingen.
dat alles niet voor de klok hoeft te komen is een ander punt.
maar de prijs word nog steeds door vraag en aanbod bepaald.
en juiste instrument daarvoor is de klok.
dat geld nog steeds voor groot en klein.
dus mag een goed instrument daarvoor dan collectief gedragen worden ?
dat er betere afspraken gemaakt moeten worden (contracten)over de weekelijkse aanvoer dat is zeker,het kan geen dump veiling meer blijven.
niet regelmatig op de klok ,dan nooit op de klok, ook niet achteraan.
het zal anders moeten , ,wil de klok de echte prijs van een product bepalen.
het word tijd voor harde maatregelen.