Schouten wil kwekersrechtonderzoek versterken

Landbouwminister Carola Schouten gaat de financiering van het kwekersrechtonderzoek met ingang van 2019 weer op voldoende niveau brengen. Ze wil daarover afspraken maken met de Raad voor Plantenrassen en Naktuinbouw, zo schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee moet het kwekersrechtonderzoek volgens haar weer een stevige basis krijgen zodat het op internationaal topniveau blijft.

De uitvoering van het kwekersrecht, in handen van de Raad voor Plantenrassen en Naktuinbouw, wordt voor 90% betaald uit de tarieven die bij aanvragers in rekening worden gebracht. Aanvragers van kwekersrecht of van markttoelating betalen een aanvraagtarief en de kostprijs van de onderzoeken. De resterende 10% van de begroting betaalt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het gaat daarbij om zogeheten additionele taken zoals het uitgeven van rassenlijsten, inclusief bijbehorend cultuur- en gebruikswaardeonderzoek en toetsproeven, beleidsondersteuning op het gebied van rassenregistratie en kwekersrecht en bijdragen aan nieuwe en betere toetsmethodieken.

De afgelopen jaren is de financiering van deze aanvullende activiteiten volgens Schouten onder druk komen te staan. Omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat Nederland zich in internationaal verband zal inzetten voor behoud van het kwekersrecht, wil de bewindsvrouw „de financiën met ingang van 2019 weer op voldoende niveau brengen”.

„Komend voorjaar verwacht ik daartoe een nieuwe overeenkomst met de Raad voor Plantenrassen en Naktuinbouw te sluiten, inclusief afspraken over de hoogte van de financiering van de additionele activiteiten”, schrijft Schouten. Daarmee wordt volgens haar weer een stevige basis gelegd zodat het kwekersrechtonderzoek ook het komend decennium van internationaal topniveau kan blijven. Een versterking van het kwekersrecht in Nederland is ook van belang met het oog op versterking van het kwekersrecht wereldwijd, vindt de minister.

’Toolbox kwekersrecht’
In dat kader wijst Schouten op het vijfjarige programma ’Toolbox kwekersrecht’ waarmee LNV in 2016 is gestart. Via dit programma worden landen buiten de EU (op verzoek) geholpen bij de implementatie van kwekersrecht in hun land. De afgelopen jaren is op dat gebied steun gegeven aan onder meer China, India, Indonesië, Maleisië, Mexico, Cuba, Wit-Rusland, Turkije, Guatamala, Jordanië en een groot aantal Afrikaanse landen. Ook vindt in Wageningen een tweewekelijkse cursus kwekersrecht plaats, waar jaarlijks twintig cursisten, afkomstig uit de hele wereld, op af komen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties