De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor particulieren en bedrijven met een stroomaansluiting kleiner dan 80 Ampere om te investeren in zonnepanelen. In de glastuinbouw zijn dit over het algemeen de niet-belichtende telers. Behalve salderen kunnen ze ook gebruik maken van Energie Investerings Aftrek (EIA).
De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. De verwachting is dat de terugverdientijd
Na 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om ze te installeren, verwacht de overheid.
Bedrijven met een stroomaansluiting groter dan 80 Ampere mogen niet salderen, maar kunnen voor zonnepanelen een SDE+ subsidie aanvragen.