De overheid van Rwanda zoekt investeerders die de enige rozenkwekerij die het Afrikaanse land telt – het staatsbedrijf Bella Flowers – wil overnemen of huren. Het land wil de productie van sierteeltproducten verhogen en de handel en export ervan ondersteunen, zo meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De sierteeltsector in Rwanda is klein en telt, naast Bella Flowers, slecht drie kleine zomerbloemenkwekerijen.
Meer dan 100 ha heeft de overheid vorig jaar gereserveerd voor investeringen in de sierteeltsector. Gronden kunnen gepacht worden voor 49 jaar, waarna verlenging mogelijk is.
Van de vier Rwandese sierteeltbedrijven is rozenkwekerij Bella Flowers de grootste. Het aan de oevers van het meer van Muhazi gelegen staatsbedrijf werd twee jaar geleden opgericht om aan te tonen dat rozenteelt in Rwanda haalbaar is. De Rwandese overheid zoekt nu investeerders die de 50 ha tellende farm willen overnemen of leasen. De kwekerij is bezig nog eens 50 ha in productie te brengen. Het bedrijf exporteert wekelijks gemiddeld 500.000 rozenstelen naar Amsterdam (300.000 in het laagseizoen en 760.000 in het hoogseizoen).
Floramatt
Daarnaast zijn er in Rwanda drie kleinere commerciële zomerbloemenkwekerijen gevestigd.
Floramatt, lid van Royal Flora Holland, telt 3,5 ha en produceert zomerbloemen zoals Calla, lelies, Craspedia, Mobydick, Tuberose, Chrocosmia en Arabicum. Het bedrijf exporteert gemiddeld 60.000 stelen per week naar Aalsmeer in de periode mei-september. De drie jaar oude kwekerij, die vorig jaar een omzet van $110.000 behaalde, wil binnen vijf jaar groeien naar een productie van 2,5 miljoen stelen per jaar. De kwekerij is financieel echter niet in staat het benodigde plantmateriaal daarvoor te importeren. Ook is er een tekort aan goed verpakkingsmateriaal.
Bright Harvest en Bloom Hills Rwanda
De twee andere zomerbloemenbedrijven zijn Bright Harvest (3 ha) en Bloom Hills Rwanda (3 ha). Bright Harvest teelt Craspedia, Mobydick, Tuberose en Chrocosmia. Tot nu toe heeft het bedrijf, dat in 2016 startte en lid is van Royal Flora Holland, vijftien zendingen van 10.000 stelen naar Nederland gestuurd. Het bedrijf ondervindt dezelfde problemen als het nabijgelegen Floramatt. Bloom Hills Rwanda, in handen van een Japanse eigenaar , produceert Gentiana en beschikt over uitbreidingsmogelijkheden tot 10 ha. De productie is gestart in 2015 en bevindt zich nog in de testfase. Het is nog niet gelukt om stelen van voldoende lengte te produceren om op de markt te brengen.