Rutte IV volgt ‘Roemer’ en hervormt arbeidsmarkt

Het kabinet-Rutte IV wil jaarlijks 30.000 tijdelijke woningen bouwen voor onder andere arbeidsmigranten. Alle aanbevelingen van de commissie Roemer worden uitgevoerd. Tegelijkertijd moet het verschil tussen flex- en vast werk kleiner worden.   

Dat staat in het op woensdag 15 december gepresenteerde coalitieakkoord. “Om misstanden bij arbeidsmigratie tegen te gaan, voeren wij de aanbevelingen uit het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (commissie-Roemer) uit”, schrijven de 4 coalitiepartners. Vorig jaar om deze tijd kregen die aanbevelingen al een ruime Kamermeerderheid. De 15.000 tijdelijke woningen én 15.000 wooneenheden door verbouw van kantoren per jaar zijn behalve voor arbeidsmigranten ook voor studenten, senioren en zogeheten spoedzoekers.      

Waar het de internationale werknemers betreft, heeft het coalitieakkoord het specifiek over tegengaan van uitbuiting van werknemers, het aanpakken van slechte huisvesting en het voorkomen van oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt. Concreet zal het uitvoeren van ‘Roemer’ betekenen dat er weer een verplichte certificering voor uitzendbureaus komt en dat de huisvestingskeurmerken SNF en AKF in elkaar geschoven worden en landelijk de standaard worden. Ook worden de regels voor registratie door Rijk en gemeentes van alle Nederland binnenkomende arbeidsmigranten strenger en verplichtender.     

Glastuinbouw Nederland sluit zich aan bij dit voornemen van Rutte IV. “Wij werken graag mee aan de uitvoering hiervan en zetten daar zelf ook al grote stappen in”, aldus voorzitter Adri Bom-Lemstra.   

Verschillen tussen vast en flex     

Op andere kabinetsplannen voor arbeidsmarkthervorming is ze kritischer. Zo moeten de verschillen tussen flex en vast worden verkleind. Bom-Lemstra: “We missen duidelijkheid over de wachtgeldpremie in relatie tot seizoensarbeid, plus dat er ook onvoldoende duidelijk is hoe zich dit verhoudt tot internationale werknemers die hier tijdelijk willen werken.”    

Hoger minimumloon     

Werken lonender maken, de armoedeval verkleinen, stapsgewijze verhoging van het wettelijk minimumloon met 7,5% en koppeling houden met de uitkeringen, zijn andere aanpassingen. In het door de coalitie genoemde arbeidsmarktadvies van de Sociaal Economische Raad was opgenomen dat er flankerend fiscaal beleid richting werkgevers zou komen om dit te compenseren, stelt Glastuinbouw Nederland. “We zien wel een verhoging van het minimumloon maar geen duidelijkheid over het geadviseerde flankerend fiscaal beleid.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties