Rus blijft kopen, maar tegen lagere prijs

De Russische vraag naar bloemen en planten voor Vrouwendag lijkt onveranderd. De lage roebel en afgenomen kapitaalkracht van handelaren zorgen ervoor dat ze lagere prijzen betalen

De eerste geluiden uit Rusland en van handelaren en telers bevestigen wat velen al voorspelden: Internationale Vrouwendag op 8 maart blijft een moment om geliefden bloemen of planten te geven. Het volume dat Russen nodig hebben zal niet veel afwijken van voorgaande jaren. De bijbehorende prijs wel. Omdat de roebel minder waard is en veel handelaren moeite hebben met financiering, is de vraag naar relatief dure bloemen en planten dit jaar lager. De telers van pluischrysanten merken dat het meest. Voor cultivars die getypeerd worden als ‘Ruslandrassen’, bijvoorbeeld Anastasia en Zembla, wordt bijna 50% minder betaald dan in 2014 rond Vrouwendag. De trosvariant van die cultivars brengt nu meer op dan de pluisvariant, die wel een hogere kostprijs heeft.

Tulpen in trek
Vooral tulpen zijn in trek, getuige de oplopende, positieve middenprijzen op de klok. Het aantal vastgelegde partijen voor levering richting Rusland is dit seizoen ook groter dan vorig jaar. Bij chrysant is het tegengestelde het geval. De prijsvorming van Nederlandse rozen is stabiel tot licht stijgend als gevolg van de extra vraag rond Internationale Vrouwendag. Voor phalaenopsis is Rusland geen grote afzetmarkt; zo’n 5% van de Nederlandse productie nemen zij af. Maar het gros daarvan gaat in de weken 7-9 richting Rusland. Wisselende reacties van telers over de prijsvorming, wetende dat de prijzen vorig jaar voor de meesten heel goed waren in deze periode.

Exporteurs kopen doorHandelaren en telers stellen dat een definitief oordeel over de impact van de situatie in Rusland op de prijsvorming rond Internationale Vrouwendag pas medio week 10 gemaakt kan worden. Voor landen ‘dichter bij huis’, Polen, Hongarije en het oosten van Duitsland, is de inkoop namelijk nog niet achter de rug is. En, zo valt vaak te horen, door de mindere extreme prijzen, bleven exporteurs op Duitsland, Engeland en Frankrijk gewoon doorkopen. Dat heeft ook invloed op de middenprijzen.