Royal FloraHolland stoot cash-and-carry in Eelde af

Voor Royal FloraHolland passen de activiteiten van Groen Groep Eelde niet meer binnen de dienstverlening van de veiling. Daarom streeft zij naar verzelfstandiging van deze noordelijke cash-and-carry. Boomkwekers die gebruik maken van Groen Groep Eelde staan op het punt hun portemonnee te trekken om het verkooppunt te behouden.

„De omzet van GGE gaat goed en het huidige ondernemerschap is super”, zegt Aad van den Enden, Manager Commercial Operations & Support bij Royal FloraHolland. „Maar Groen Groep Eelde (GGE) moet kunnen handelen en onder de vlag van Royal FloraHolland kan zij dat niet. Beleid is namelijk dat de veiling geen eigenaar wordt van producten. Dat GGE wél handelt, zorgt met name de laatste paar jaar voor discussie die in mijn ogen terecht is. Dat is voor Royal FloraHolland reden om GGE bij een andere partij onder te brengen.”

Een belangrijke voorwaarde voor de veiling is dat de huidige functie van GGE behouden blijft. „Wij zien GGE namelijk als wezenlijk onderdeel van de totale marktplaats van Royal FloraHolland in Eelde; met onder andere klok, directe verkoop, logistiek en afrekening”, zegt Van den Enden.

30 kwekers

De huidige gebruikers – een groep van een kleine dertig kwekers – gaan GGE waarschijnlijk overnemen. Royal FloraHolland stelde bij de verkoop van Groen Groep Eelde een aantal eisen aan de nieuwe eigenaar. Zo moest deze het merk, het concept, de grond en gebouwen, én de huidige acht werknemers overnemen.

Toen één van de overnamekandidaten niet aan alle eisen kon of wilde voldoen, kwam de optie in beeld waarbij de huidige leveranciers – als kwekersgroep – de aandelen van de veiling zouden overnemen. Het belang voor de kwekers is daarbij duidelijk. Immers, Groen Groep Eelde bestaat een kleine 25 jaar en voor sommige kwekers is de cash-and-carry door de jaren heen een belangrijk verkooppunt gebleken. Door de overname hiervan borgen zij toekomstige afzet, zo is hun gedachte.

Meer over de overname lees je aanstaande vrijdag in de Bloemisterij. Een uitgebreide versie van dat verhaal van Ron Barendse is hier al in het digitale magazine van de Bloemisterij te lezen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties