Rotterdam gaat geen restwarmte afnemen van de twee nieuwe kolencentrales die energiebedrijven Engie en Uniper op de Maasvlakte hebben gebouwd. Dat zei wethouder Pex Langenberg op 16 november tijdens een vergadering van de raadscommissie Economie, Haven, Mobiliteit en Duurzaamheid.
Sluiting van de twee centrales lijkt daarmee een stap dichterbij te komen. De Tweede Kamer nam immers eind vorig jaar al een motie aan die het kabinet verzoekt alle kolencentrales in Nederland uit te faseren, ook de nieuwste.
Met zijn stellingname reageerde de wethouder op het Rotterdams Klimaat Initiatief dat tijdens de commissievergadering opriep te stoppen met kolenwarmte en kolengestookte centrales te sluiten. Begin dit jaar liet een groep Westlandse glastuinders, middels een petitie aan de gemeente Westland, ook al weten niets te zien in kolenwarmte. Ook de gemeente Den Haag deelt dat standpunt.
CO2 Smart Grid
De centrales van Engie en Uniper zijn opgenomen als CO2-bron in het vorige maand gelanceerde plan voor een CO2 Smart Grid. In dat concept wordt via het ’ROAD-project’ CO2 van deze centrales afgevangen en voor de kust van Rotterdam opgeslagen, in onderzeese lege gasvelden. Vandaaruit kan het voor hergebruik naar de Westlandse glastuinbouw toe. Mochten de kolencentrales op de Maasvlakte dichtgaan, dan blijven er voor een CO2 Smart Grid nog andere CO2-bronnen over, zoals de afvalenergiebedrijven AVR en AEB en het staalconcern Tata Steel in IJmuiden.