Rooiseizoen deels later door warme nazomer

    Door de warme ­nazomer zijn eind oktober veel gewassen nog onvoldoende afgehard. Sommige kwekers ­nemen maatregelen om het proces te versnellen, anderen laten de natuur hun gang gaan.

    Met 22 dagen boven de 20°C en gemiddeld 30 mm neerslag was september 2021 een van de warmste en droogste sinds 1901. Ook begin oktober was het nog relatief warm. Naast de temperatuur overdag is ook de temperatuur ’s nachts belangrijk voor het afharden van gewassen. Hoewel de eerste lokale vorst – van -0,5ºC gemeten op 16 oktober in Twente – iets eerder was dan de laatste jaren gebruikelijk is, waren in de eerste helft van oktober ook de nachttemperaturen gemiddeld relatief hoog.

    Populus nigra ’Italica’ staat nog vol in het blad. (Foto: Thomas Stockhausen)

    Door de combinatie van hoge dag- en nachttemperaturen gaat het afharden extra langzaam. Dit merkt ook Willem Akkermans van L. Akkermans Boomkwekerijen uit het Limburgse Maashees. „Om te rooien moet een boom zijn blad eigenlijk een heel eind kwijt zijn, en dat is bij de meeste soorten nog niet het geval. Als de klant het wil, rooien we en halen we het blad er machinaal af. Maar we hopen op stevige nachtvorst in de komende weken.”

    Hoe zijn de omstandigheden om te rooien bij Lodders Boomkwekerijen in Zundert en Combinatie Mauritz in Opheusden?

    Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 22. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties