Ron van Leeuwen vindt snijhortensia nog echt klokproduct

Ron van Leeuwen van snijhortensiabedrijf Amortensia uit Honselersdijk vindt snijhortensia nog een echt klokproduct. Nog steeds meer dan 60% van zijn gewassen verschijnt voor de klok. „De klok is een onwijs belangrijk afzetinstrument voor snijhortensia, onder meer omdat het aanbod nogal schommelt. Het geeft een eerlijke prijs. Voor mij is het de etalage van mijn product.”

De hortensiakweker profiteert van het feit dat het bedrijf dicht bij de veiling is gesitueerd, in Honselersdijk namelijk. „Dit biedt mij de kans op het laatste moment de service te bieden waarom wordt gevraagd.”

Tot half juni vindt Van Leeuwen dat het seizoen ondermaats is geweest in vergelijking met voorgaande jaren. De prijzen trokken aan het begin van de zomer gelukkig aan, om vanaf half juli weer onderuit te gaan. „Over mijn productie ben ik tevreden, over mijn middenprijzen minder.”

Niet zelf vermeerderen

Het is mogelijk hortensia zelf te vermeerderen. Naast dat Van Leeuwen hiervoor geen tijd heeft, heeft het ook minder zijn interesse. De planten die nu op zijn bedrijf staan, daarover is hij best tevreden. Zodat hij voor zijn nieuwe planten weer aanklopt bij dezelfde leverancier. „Mijn leverancier levert goed, uniform en ziektevrij plantmateriaal. Ik weet dat dit niet bij iedere leverancier vanzelfsprekend is, en dat is een kwalijke zaak”, meent van Leeuwen.’

Voor het eerst biologisch

Dit jaar is Van Leeuwen gestart met biologische bestrijders uit te zetten vooral om de druk van spint en trips onder de druk te houden. In de eerste maanden had hij nog de hoop zonder chemische middelen het seizoen door te kunnen komen. Dit bleek te rooskleurig gedacht, zeker toen de warmste zomer ooit uitbrak. Van Leeuwen ontkwam niet aan chemisch ingrijpen, waarmee hij alle biologie direct om zeep hielp.

Volgend jaar grijpt hij een nieuwe kans. Uiteindelijk denkt hij dat ook in de teelt van snijhortensia geïntegreerd telen de standaard wordt. Grootste euvel is op dit moment de geïntegreerde aanpak van trips setosus. „Elke nieuwe plaag zoals trips setosus vergt enkele jaren voor een goed uitgedokterde geïntegreerde bestrijdingsstrategie. Die gaat er komen en dan denk ik dat grote duurzame stappen zijn te maken in snijhortensia. Een gewas dat sowieso al een heel milieuvriendelijke te telen is.”

Klimaatregeling cruciaal

Bij snijhortensia luistert het watergeven nauw. Van Leeuwen vindt zijn elektronische weegschaal een goede graadmeter van hoe de verdamping in zijn gewas heeft plaatsgevonden. Hierop neemt hij al dan niet maatregelen. Verder controleert hij regelmatig de potten om een visueel beeld van de substraatsituatie te krijgen.

Echter meer nog dan een goede watergift, vindt de hortensiakweker een goede klimaatregeling cruciaal voor een uniform en kwalitatief goed gewas. Hij is ervan overtuigd dat met een zo actief mogelijk klimaat, onder andere door veel met minimum raamstanden te werken, kwaliteitsverbeteringen zijn te bereiken.

Lees waarom Ron van Leeuwen uitbreidt in een uitgebreidere bedrijfsreportage die vrijdag 17 augustus in de Bloemisterij verschijnt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties