Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken geïnitieerd, omdat het voor werkgevers soms lastig bleek om de RIVM-richtlijnen met betrekking tot het coronavirus te hanteren. Als voorzitter van het aanjaagteam wil Roemer een einde maken aan de excessen waar arbeidsmigranten mee te maken hebben. Op korte termijn komt het team met corona gerelateerde aanbevelingen aan de minister. Voor advies voor de lange termijn hebben heeft het Aanjaagteam drie tot zes maanden de tijd gekregen.
Omdat er in de glastuinbouw veel arbeidsmigranten werkzaam zijn, kwam Roemer met een verzoek aan gemeente Westland om een werkbezoek te organiseren. Daarbij viel de keuze op Ter Laak Orchids, om het team te laten zien hoe werken, reizen en wonen met betrekking tot arbeidsmigranten goed kan worden georganiseerd. „De focus lag niet alleen op de specifieke aanpak vanwege het coronavirus, maar ook over de werkwijze rond arbeid en arbeidsmigranten in het algemeen”, geeft Jacco Vooijs aan.
Protocol goed interpreteren
Vragen van het team hadden onder andere betrekking op de verantwoordelijkheid van de werkgever voor het transport en de woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Zowel Edith Bentvelsen van Ter Laak, Edwin Grootscholten van uitzendbureau EG Personeelsdiensten als Jacco Vooijs kon daarbij verwijzen naar het protocol ‘Veilig werken, reizen en wonen’, dat door de agrarische sector is opgesteld toen de coronapandemie een feit was. Het is voor ondernemers vervolgens zaak om het protocol goed te interpreteren. „Informeren, implementeren en controleren, dat is de basis voor handhaving van de gemaakte afspraken en een gerichte sturing binnen het bedrijf”, gaf Edith Bentvelsen aan.
Erkenning voor goed werkgeverschap
Volgens Jacco Vooijs was het een geslaagd werkbezoek, mede dankzij de goede presentaties van Ter Laak en EG Personeelsdiensten. „Het Aanjaagteam heeft goede ideeën kunnen opdoen, we hebben laten zien hoe bedrijven op een goede manier kunnen omgaan met arbeidsmigranten. Vraag is nu hoe je bedrijven daarvoor kunt belonen. Als telers hun arbeidszaken in alle opzichten goed hebben georganiseerd en daar ook transparant over zijn, dan mag daar best wat tegenover staan. Bijvoorbeeld in de vorm van een erkenning, zodat het kaft van het koren wordt gescheiden.”
Het bezoek van Emile Roemer en zijn Aanjaagteam is wat Jacco Vooijs betreft de eerste aanzet tot nader constructief overleg naar de toekomst toe.