Roemer: één persoon per kamer, het kan

Op de dag dat Emile Roemer als voorzitter Aanjaagteam Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten werd aangesteld was net het eerste nieuws bekend dat corona om zich heen greep onder personeel van slachterijen. En later bleken ook op twee grote bedrijven in de fruitketen arbeidsmigranten elkaar te hebben aangestoken. Daarbij is moeilijk te bewijzen of dat gebeurt op de werkplek, in de door de werkgever geregelde huisvesting of tijdens het transport daartussen. Voor alle drie de situaties doet Roemer aanbevelingen.

Foto: Ter Laak Orchids

Een opvallende: in de huisvesting nog maar maximaal één persoon per kamer, met in een overgangstermijn eerst nog twee, maar bij inleners met een hoger risico (in het advies worden in dat kader alleen de slachterijen specifiek genoemd) al per direct nog maar een. Opvallend, omdat daar direct verzet op kwam van de werkgevers. Want er is al een tekort aan huisvesting en dat wordt zo alleen maar groter.”

„Toch zie ik dat iedereen bereid is om stappen te zetten. Ook al zijn die stappen uitdagend. Die aanbeveling van één persoon per kamer, dat ís zo’n uitdaging. En voor degenen die zich afvragen waarom dat ook na corona nog zou moeten? Dat is een kwestie van de menselijke maat. Wat zou u zelf willen? U wilt toch ook een fatsoenlijk dak boven uw hoofd? U wilt ook privacy. En ik heb ook bij heel veel werkgevers gezien dat ze het allang goed op orde hebben, met dezelfde uitgangspunten als die wij in ons advies aangeven. Dus het kán.”

Lees aanstaande vrijdag het gehele interview met Emile Roemer in de Bloemisterij, en nu al in het digitale magazine.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties