Roebel krijgt er ongenadig hard van langs, maar doet het Rusland pijn?

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China trekt veel aandacht in de financiële wereld. Er is echter een land dat het nog zwaarder te verduren heeft door het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse beurs stuitert alle kanten na elk bericht dat Trump op Twitter plaatst. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de handelsruzie met China. Ondertussen voelt een andere wereldmacht al de echte pijn van de confrontatiekoers waar de Amerikaanse president op inzet. De Russische beurs en de roebel zijn sinds het weekend keihard onderuit gegaan als gevolg van nieuwe sancties. De RTS-aandelenindex is binnen enkele dagen met 13% gedaald.

Trump kondigde vorig weekend nieuwe sancties af. Als onderdeel van deze maatregelen mogen Amerikaanse bedrijven niet langer zaken doen met (ondernemingen van) zeven zeer vermogende Russische zakenlieden. In sommige gevallen heeft dat flinke gevolgen. Aluminiumproducent Rusal – eigendom van door de sancties getroffen oligarch Oleg Deripaska – loopt bijvoorbeeld het risico dat het niet langer aan bepaalde bankvoorwaarden kan voldoen.

De beurskoers van het concern is binnen enkele dagen ongeveer gehalveerd. Ook andere grote Russische grondstofbedrijven worden hard geraakt door de maatregelen. Trump heeft de sancties onder meer ingevoerd als vergelding voor de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Op de valutamarkt is de roebel sinds het bekend worden van de sancties met 11% gedaald ten opzichte van de euro. Die scherpe daling roept herinneringen op aan 2014, toen de Russische munt eveneens hard onderuit ging. Indertijd was een scherpe terugval van de olieprijs de belangrijkste boosdoener. Rusland is sterk afhankelijk van olie-export bij het in evenwicht houden van de begroting. In dit opzicht is er nu juist geen enkele reden tot zorgen. Deels door de oplopende geopolitieke spanningen is de prijs van een vat Brent-olie in de afgelopen twaalf maanden met bijna 30% omhoog geschoten tot het hoogste niveau in meer dan drie jaar.

De Amerikaanse sancties zijn vervelend voor Rusland, maar dat valt in het niet bij de pijn van de scherp dalende olieprijs van 2014. Ondanks dat sommige bedrijven flink geraakt worden door de sancties, staat de Russische economie er per saldo goed voor. Volgens minister van Financiën Anton Siloeanov stevent het land dit jaar zelfs af op een begrotingsoverschot.

Op korte termijn kan de roebel mogelijk wat verder onder druk komen te staan door oplopende geopolitieke spanningen door de tegengestelde belangen van Rusland en de Verenigde Staten in Syrië. Dat leidt echter tot een hogere olieprijs, die uiteindelijk weer Rusland in de kaart speelt. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de roebelschok een tijdelijk fenomeen is in plaats van een structurele omslag in de valutawereld.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties