Rioolwaterzuivering van medicijnen komt te laat voor glastuinbouw

Rioolwaterzuivering met ozon heeft de Waterinnovatieprijs gewonnen. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN sleepten de prijs in de wacht met het project Ge(o)zond Water. Hierbij worden medicijnresten en andere  chemicaliën met behulp van ozon uit het afvalwater gezuiverd. Voor de glastuinbouwsector komt deze oplossing echter te laat.

LTO Glaskracht heeft er enkele jaren geleden op aangedrongen om de waterzuivering van gewasbeschermingsmiddelen te koppelen aan medicijnen. In dat geval zouden de chemicaliën op één centrale plek uit het rioolwater kunnen worden verwijderd door een aanvullende zuiveringstrap. Deze aanpak krijgt vooralsnog alleen vervolg in Delfland.

„De discussie over zuivering van medicijnen uit rioolwater begint op te laaien”, zegt Daan van Empel, beleidsmedewerker van LTO Glaskracht. „Er vinden op dit moment meerdere pilots plaats bij waterschappen. Dit is een positieve ontwikkeling, maar de glastuinbouwsector kan hier weinig meer mee. Ik verwacht dat over een jaar of tien enkele waterschappen in staat zijn om medicijnen uit rioolwater te verwijderen. De tuinbouw moet nú een oplossing hebben. Anders dreigt een groot deel van het gewasbeschermingsmiddelenpakket te verdwijnen.”

De Waterinnovatieprijs wordt toegekend door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties