Rest- en aardwarmte niet los van gekte gasmarkt

    Ook telers die van het gas zijn afgestapt en in een warmtenetwerk zitten, hikken aan tegen een prijsverhoging. Al zijn er uitzonderingen.

    Bij verschillende warmteprojecten werken de effecten van hoge gasprijzen anders door. Voor komkommerteler Harry van Winden uit Made is de restwarmteprijs nu laag. Hij sloot bij Ennatuurlijk een goedkoop jaarabonnement af voor dit jaar, met een korting van 16% op de warmteprijs van gas. Als hij meer afneemt, loopt die korting op tot 20% via Ennatuurlijk bij RWE, de eigenaar van de Amercentrale.

    Wat de warmteprijs is na dit jaar weet de komkommerteler nog niet. “Een aantal dagen voor het einde van het jaar moeten we beslissen. Anders zit je vast aan een maand- of kwartaalprijs. Ik hoop op een warmte winter. Ik ga niet de hoofdprijs betalen. Dan maar niets en starten we een aantal weken later met de teelt. Stel dat ik nu click, dan is dat gebaseerd op de gasprijs van € 0,93 minus de korting van 16%, maar daar kan ik niet mee uitkomen.”

    Van Winden zou meerjarige contracten hebben afgesloten als die waren aangeboden, maar dat was op dat moment nog niet mogelijk bij Ennatuurlijk.

    Niet per se koppeling gasprijs

    Niet alle restwarmte heeft die directe koppeling met de gasprijs. Hoe de contracten bij telers van WarmCO2 in Terneuzen precies aangesloten zijn op de gasprijzen, wil directeur Marlon Pijpelink niet zeggen. Wel zegt hij dat de restwarmtemarkt maatwerk is en dat er daardoor dus ook contracten gesloten worden zonder die koppeling met de gasprijs.

    De leverancier van warmte, kunstmestfabrikant Yara uit Sluiskil, ontvangt ook geen SDE-subsidie, waarvan de steun afloopt bij hogere gasprijzen. De telers in Terneuzen lijken daardoor minder bloot te staan aan de gevolgen de hoge gasprijs. In het verleden is bij WarmCO2 weleens gekeken naar een koppeling van de warmteprijs aan de opbrengstprijs voor groenten, maar die is er nooit gekomen.

    Gedempte stijging aardwarmte

    Ook de prijs voor aardwarmte gaat omhoog bij de huidige prijzen, is de verwachting, zij het vertraagd en gedempt. In het extreme geval verdubbelt die prijs als de gasprijs langdurig hoog blijft. Dat komt door de SDE-steun die kan wegvallen in zo’n situatie. Die steun beschermde de aardwarmtetelers de afgelopen tegen lage gasprijzen, maar bij deze extreme uitschieters van de gasprijs wordt dus ook het businessmodel voor aardwarmte geraakt, zo legt een directeur van een aardwarmtebedrijf uit.

    Dit SDE-systeem voor steun aan aardwarmtegebruikers werkt met voorschotten en correctiebedragen. De verwachting is dat eind dit jaar een hoger correctiebedrag wordt vastgesteld vanwege de hoge gemiddelde gasprijzen. Daardoor zal de definitieve SDE-bijdrage over dat jaar verminderen. Een aardwarmtebedrijf zal dat eerst opvangen en mogelijk op een later moment doorrekenen aan de warmteafnemers.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties