Relatie olie- en gaskoers tijdelijk voorbij

De prijs van gas lijkt de koers van olie niet geheel te volgen afgelopen week. De prijzen voor de korte termijn zijn wat gedaald als gevolg van de warme omstandigheden in Europa, ofschoon de vulling van de gasvelden in volle gang is. De prijs voor de lange termijn contracten is nauwelijks van zijn plaats gekomen. Normaal volgen de lange termijn contracten de route van olie, en deze was omlaag. Wellicht volgen de gasprijzen de koers van olie met een paar dagen vertraging. Dit zien we wel vaker bij een daling. In contrast met als de olie stijgt, want dan gaat de gasprijs vaak wel gelijk omhoog.

Groot aanbod zon en wind
Door het grote aanbod van zonne- en windenergie hebben we afgelopen week lage prijzen geconstateerd. Het heeft weinig gescheeld of de prijzen waren op sommige momenten in de min uitgekomen. Voor de lange termijn contracten is de koers niet heel veel gewijzigd. De stijging van de kolenprijs heeft afgelopen week op opdrijvend impuls geleverd maar daar tegenover zijn de prijzen van de CO² emissie rechten gedaald, waardoor uiteindelijk de koers voor de lange termijncontracten zo goed als ongewijzigd is gebleven.

Dat de kolen in prijs oplopen is grotendeels te danken aan de grote behoefte vanuit China in de voorbije weken. Als de zomer zoals weerkenners denken een warme gaat worden dan zullen de airco’s ervoor zorgen dat de vraag naar kolen nog groter gaat worden.

Conflict Qatar
De Amerikanen werken zich een slag in de rondte om zoveel als mogelijk olie te produceren, tegen een voor hun redelijke prijs. Ze danken wellicht de OPEC-landen en een paar andere olie producerende landen welke hebben afgesproken om de productie beperkende maatregel tot maart volgend jaar in te stellen. De Amerikaanse extra productie heeft deze week de voorraad doen oplopen, een gevolg hiervan is dat de prijs van olie verder gedaald is.

Het conflict in het Midden-Oosten omtrent Qatar, kan een prijs opdrijvend effect hebben op de olie prijs. Reden hiervoor zou kunnen zijn dat er minder olie op de markt komt als gevolg van de totale boycot van im- en export van goederen, dus onder meer grondstoffen als olie. Ook kan er juist door de ontstane spanningen een einde komen aan de afgesproken productiebeperkende maatregelen, waardoor alle landen individueel de productie gaan opvoeren en zo zorgen voor een groter overschot van olie op de markt.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties