Rekenkamer stelt verlaagd btw-tarief sierteelt en verlaagd tarief energiebelasting ter discussie

De Algemene Rekenkamer stelt het verlaagd btw-tarief sierteelt en het verlaagd tarief energiebelasting glastuinbouw ter discussie. Ze behoren tot dertien fiscale regelingen die mogelijk milieubelastend zijn, zo schrijft de Rekenkamer in een brief aan de Tweede Kamer.

In EU-verband is afgesproken dat lidstaten al hun milieubelastende fiscale regelingen uiterlijk in 2020 gefaseerd moeten hebben afgeschaft. Het verlaagd btw-tarief sierteelt en het verlaagd tarief energiebelasting glastuinbouw – die de overheid in 2015 respectievelijk € 229 miljoen en € 74 miljoen kosten – kunnen volgens de Rekenkamer tot de categorie ’milieubelastend’ behoren.

Op de lijst met mogelijke milieuonvriendelijke belastinguitgaven staan nog meer fiscale regelingen die gunstig uitpakken voor de land- en tuinbouw, zoals: de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting, de vrijstelling overdrachtsbelasting cultuurgrond en de landbouwregeling omzetbelasting.

Effect niet altijd duidelijk
De Rekenkamer wijst erop dat niet altijd duidelijk is of een fiscale regeling ook het bedoelde effect heeft. Van het verlaagd btw-tarief sierteelt is overigens uit een evaluatie in 2008 gebleken dat de regeling een positief effect heeft op de binnenlandse vraag naar sierteeltproducten. Het verlaagd tarief energiebelasting glastuinbouw is in 2002 geëvalueerd, maar daarbij zijn volgens de Rekenkamer geen uitspraken gedaan over de effectiviteit.

De Rekenkamer vindt dat het kabinet de genoemde regelingen nog eens tegen het licht moet houden bij een komende belastingherziening.