Vanaf 1 september moeten glastuinders die belichten, weer rekening houden met de voorschriften voor het afschermen van assimilatiebelichting (lichthinderregels). In de meeste regio’s wordt ook op naleving daarvan gecontroleerd. De regelgeving is dit jaar op onderdelen gewijzigd. Milieudeskundige Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland zet alles nog even voor je op een rij.
Per 1 september geldt voor assimilatiebelichting tot 15.000 lux dat de bovenzijde van de kas moet worden afgeschermd gedurende de donkerteperiode. Sinds 1 januari 2017 moet volgens de voorschriften de afscherming in de donkerteperiode minimaal 98% bedragen (voorheen 95%) en gedurende de nanacht minimaal 74%.
Maatwerk rozenteelt
Het is mogelijk maatwerk aan te vragen bij de gemeente voor een lager afschermingspercentage in de nanacht. Waarschijnlijk kan met ingang van 1 oktober 2017 ook maatwerk worden toegepast in de donkerteperiode. De meeste rozentelers hebben de afgelopen jaren maatwerk (versoepeling) gehad, omdat de regels teelttechnisch niet haalbaar waren. Dat maatwerk liep tot 1 mei 2017.
Ondanks veel onderzoek is het momenteel voor rozentelers nog steeds niet mogelijk om aan de voorschriften te voldoen. Rozentelers kunnen opnieuw maatwerk aanvragen. Voorbeeldbrieven zijn bij LTO Glaskracht beschikbaar. Het meeste maatwerk zal op 1 september nog niet verleend zijn, zo verwacht de belangenbehartiger. Wie daardoor op problemen stuit, kan LTO Glaskracht om hulp vragen.
Onderhoud vóór 1 september
Het is volgens Meis verstandig om vóór 1 september na te gaan of de scherminstallatie goed functioneert en zo nodig onderhoud uit te laten voeren. Ook het reinigen van de binnenkant van de kas verdient aandacht. Bij geopende schermdoeken mag er na 1 september gedurende avond en nacht geen gebruik gemaakt worden van assimilatiebelichting. Het reinigen moet dus vóór 1 september gebeuren of overdag.
Storingen
Als er tijdens het belichtingsseizoen een storing in de installatie optreedt, waardoor je niet aan de voorschriften kunt voldoen, ben je wettelijk verplicht de storing te melden bij het bevoegd gezag (gemeente of omgevingsdienst). Het melden van een storing betekent niet dat er gegarandeerd geen handhaving plaatsvindt, maar de toezichthouder houdt er doorgaans wel rekening mee.
Cyclische belichting en stuurlicht
Tot 2013 maakte de milieuwetgeving onderscheid tussen kunstmatige belichting van gewassen, gericht op de bevordering van het groeiproces van gewassen (assimilatiebelichting of groeilicht) en kunstmatige belichting van gewassen, gericht op de beïnvloeding van het groeiproces van gewassen (cyclische belichting of stuurlicht). Onder de grenswaarde van 20 Watt geïnstalleerd vermogen per m2 was sprake van cyclische belichting en golden geen voorschriften tot afscherming.
Bij de overgang van het Besluit glastuinbouw naar het Activiteitenbesluit is de grenswaarde van 20 W geïnstalleerd vermogen per m2 voor cyclische belichting komen te vervallen. Toch blijft overeind dat de voorschriften in het Activiteitenbesluit voor het toepassen en afschermen van assimilatiebelichting uitsluitend gelden voor assimilatiebelichting en niet voor groeibeïnvloedende, cyclische belichting ofwel stuurlicht. Het spreekt voor zich dat de ondernemer aannemelijk moet maken dat hij cyclische belichting toepast en de afschermingsregels daarom niet van toepassing zijn. Stuurlicht kenmerkt zich bijvoorbeeld door: a) inzet gedurende een korte periode per teelt; b) vaak cyclisch ofwel afwisselend in delen (25 tot 35% van de kas en 15 min/uur); c) met een lagere intensiteit (<10W/m2 conventionele lampen tot <2W/m2 ledlampen) en d) meestal in traditionele fitting in plaats van assimilatiearmaturen.
De lichthinderregels zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Het gaat daarbij om artikel 3.56, 3.57, 3.58 en 3.59.