Rabobank voorspelt dat het aantal handelsbedrijven de komende jaren met tweederde zal afnemen. Dit blijkt uit een notitie van de Rabobank over de consolidatie in de sector.
In 2020 lag de groothandelsomzet op zo’n 7 miljard euro en waren er zo’n 150 handelsbedrijven in de sierteeltsector actief. Die cijfers baseert Rabobank op gegevens van CBS, Floridata en VGB. In 2027 zullen daar naar schatting nog zo’n veertig tot vijftig partijen van over zijn. „Normaal dikt het in tien jaar tijd voor de helft in. De komende jaren gaan we dus te maken krijgen met een versnelling”, verduidelijkt Arne Bac, sectorspecialist Tuinbouw.
De versnelling heeft volgens Rabobank meerdere oorzaken. Het komt voort uit het feit dat klanten van bedrijven aan het opschalen zijn, met name retailers en e-tailers. Daarnaast staan marges onder druk. Bedrijven met een grote schaal kunnen de keten efficiënter organiseren. Schaalgrootte biedt ook voordelen bij het digitaliseren van de keten. „Hier zijn flinke investeringen voor nodig en dit zet bedrijven ertoe aan om zich aan te sluiten bij een andere speler. Voor bijvoorbeeld lijnrijders is digitalisering lastig te organiseren”, zegt Specialist Fresh Produce Lambert van Horen.
De grotere exportgroei in verder weg gelegen landen versterkt tevens de consolidatieslag. Voor een klein bedrijf is het leveren aan verre, nieuwe locaties meer risicovol. „Grote bedrijven pakken dit makkelijker op. Die hebben hier vaak meer ervaring mee”, ziet Bac. Als laatste reden dat bedrijven gaan verdwijnen de komende jaren, voert Rabobank het gebrek aan opvolging op. Ook hierdoor komt het speelveld er straks anders uit te zien.
Vrijdag 29 januari verschijnt er een special over consolidatie in het Vakblad voor de Bloemisterij. In het artikel zal meer informatie over dit rapport te lezen zijn.