Rabobank positief over kansen voor tulp

De productie en afzet van tulp blijven de komende jaren groeien, voorziet Lambert van Horen, analist tuinbouwsierteelt bij Rabobank. Hij zei dit 24 januari tijdens de Dag van de Tulp in Zwaagdijk. „De situatie is gezond in de tulpensector en veel beter dan bij lelies, dat andere grote bolgewas in Nederland.”

Lambert van Horen stelde dat het dilemma tussen potentiële marktgroei en mogelijkheden voor productie-uitbreiding (beschikbaarheid van kapitaal en bollen) blijft bestaan. Daardoor blijven grote schokeffecten beperkt, ofwel de groei van zowel productie als afzet gaat geleidelijk de komende jaren. De afname van het aantal tulpenkwekerijen en schakels in de ketens zal volgens de analist van de Rabobank doorzetten. Hij voorziet vooral schaalvergroting bij broeiers die zich richten op het supermarktkanaal.

Een enquête onder vakgenoten in de tulpensector onderstreept zijn visie: bijna iedereen stelt dat de directe verkoop van snijtulpen de komende jaren sneller stijgt dan de klokverkoop bij Royal FloraHolland. Op termijn zullen er 15 broeierijen zijn met een productie van 100 miljoen stelen en 40 bedrijven zullen per seizoen zo’n 20 miljoen tulpen broeien. Van Horen concludeerde tot slot dat het tempo van technologische doorbraken moeilijk in te schatten is.

Analist Lambert van Horen van Rabobank tijdens zijn presentatie op de Dag van de Tulp

Huidige marktbeeld is matig
Tijdens de Dag van de Tulp was het huidige marktbeeld regelmatig gespreksonderwerp. Was de prijsvorming in laatste maanden voor Kerst 2019 nog prima, de eerste weken van 2020 vallen de prijzen op de klok behoorlijk tegen. De grootste klappen vallen in het zogenoemde supermarktsegment, relatief lichte, enkelbloemige tulpen. Bij Royal FloraHolland is dat slag de grootste daler in prijsvorming. Het aanbod van die supermarkttulpen op de klok groeide de afgelopen weken, al zijn er ook broeiers die extra stuks kunnen afzetten aan hun retailklanten.  Per saldo is er onvoldoende vraag bij de daghandel (bemiddeling en klok) voor levering aan het supermarktkanaal. Partijen die te licht, te kort of te rijp zijn, die brengen een paar cent per steel op. De zware tulpen (34 gram +) worden nog steeds redelijk tot goed betaald op de klok. Ook dubbelbloemige tulpen, parkieten, crispa’s en langstelige tulpen liggen goed in de markt. Vraag is duidelijk in balans met het aanbod, dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren

Areaal tulp stijgt 2,5 procent
Het tulpenareaal is volgens de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) met bijna 2,5 procent gestegen. Dat betekent dat afgelopen plantseizoen 250 ha is toegevoegd aan de 12.900 ha. tulp die voorjaar 2019 in bloei stond in Nederland. Peter van Nieuwkoop van de BKD maakte dat bekend tijdens de Dag van de Tulp in Zwaagdijk. Voorzitter Hans Wessels van de Productgroep Tulp van de KAVB vertelde tijdens de Dag van de Tulp dat hij het publiceren van areaalcijfers ongunstig vindt, omdat het de stabiliteit van de markt niet ten goede komt.

De BKD constateert tijdens zijn partijkeuringen nog steeds een groeiend aantal besmettingen met TBV- en TVX-virus. Van Nieuwkoop vertelde dat in 2020 met vakgenoten verder wordt gesproken over het effect van het afbouwen partijen die vatbaar zijn voor virus. Medewerkers van Bulb Quality Support (BQ Support) vertelden dat een selecte groep telers inmiddels veelvuldig controleert op de virusstatus van hun tulpen.

Workshops, lezingen en een kleine beurs zijn vaste elementen van de Dag van de Tulp. Veel vakgenoten komen echter ook (en soms uitsluitend) voor de hal waar tientallen kisten en containers met nieuw sortiment worden geshowd. Een prima plek voor netwerken en handelen; onmisbaar tijdens het evenement.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties