Rabobank dreigt stoute agrarische ondernemer met straf

Rabobank bekijkt of agrarische ondernemers in de kredietverlening kunnen worden aangepakt als blijkt dat zij de regels overtreden. Aanleiding is de fraude van melkveehouders in de administratie om meer te kunnen melken. Wiebe Draijer, topman van Rabobank, houdt de mogelijkheid open om de dienstverlening voor overtreders van de regels tot een minimum terug te schroeven.

In dat geval wordt bijvoorbeeld de kredietverlening afgebouwd, terwijl de agrarische ondernemer geen herfinanciering bij Rabobank kan organiseren. ‘Wij vragen verantwoordelijkheid van de sector’, zo zei Draijer donderdag bij een toelichting op de jaarcijfers in Hilversum. ‘Wat nu gebeurt, is ongepast.’

Rabobank moet aan de andere kant ook boete doen voor fraude in de eigen gelederen. Vorige week werd bekend dat de bank een schikking heeft getroffen van 310 miljoen euro met de Amerikaanse justitie. Medewerkers van een locale bank in Californië wist jarenlang de controles te omzeilen en zo drugsgeld wit te wassen.

Rabobank kon wel goede cijfers overleggen over 2017. De winst steeg met bijna eenderde tot 2,7 miljard euro. Ook de kredietportefeuille in de glastuinbouw staat er een stuk florissanter voor, zo liet de financiële topman Bas Brouwers doorschemeren. Voor de financiële problemen in sectoren als de tuinbouw, de bouw en ook de logistiek is de afgelopen jaren meer geld gereserveerd dan uiteindelijk nodig was.

Rabobank zag de kredietverlening aan de agrarische sector in Nederland het afgelopen jaar licht krimpen: met een half miljard euro tot €27 miljard. Deze kleine daling van amper 2% zit hem volgens de bank niet zozeer in het investeringsniveau van de agrarische sector, maar meer door de waardestijging van de euro. Ook de internationale kredietportefeuille voor de agrarische sector daalde: met ruim 3% tot 60,9 miljard euro. Hierbij speelt de dalende koers van de Amerikaanse dollar weer een rol, zo motiveert de bank.

Nederland beslaat 36% van het agrarisch krediet van Rabobank, gevold door Noord-Amerika met 21%, Australië en Nieuw-Zeeland met 19%, Europa met 11 procent, Zuid-Amerika met 8% en Azië met 5 %.

Wiebe Draijer, de bestuursvoorzitter van Rabobank
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties