Rabobank: Brexit treft Nederland harder dan gedacht

Brexit zal een veel grotere impact hebben op de Nederlandse economie dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concludeert Rabobank uit een studie waarin drie scenario’s zijn doorgerekend. Afhankelijk van het scenario (een zachte of harde Brexit) zullen de kosten voor Nederland oplopen tussen 25 en 35 miljard euro. Tot 2030 scheelt dit ongeveer 4% aan economische groei. Ook voor de Nederlandse sierteelt zullen de gevolgen groot zijn, verwacht de bank.

Een harde Brexit zou de werkende Nederlander ongeveer €4.000 kosten tot 2030. De gemiddelde Brit zou er in die periode nog verder op achteruit gaan, namelijk €13.500. Ook de Nederlandse sierteelt zal een stevige veer moeten laten. In 2016 kwam zo’n 12% van de exportwaarde terecht in het Verenigd Koninkrijk. Bij snijbloemen ligt het exportaandeel op 15%, bij potplanten en bomen op 11% en bij bloembollen op 7%. De Britse importwaarde voor snijbloemen kwam in 2016 voor 82% uit Nederland. Voor potplanten en bomen was dit 70%, voor bloembollen zelfs 87%.

Bij een sterkere euro ten opzichte van de Britse munt is het waarschijnlijk dat Britse consumenten minder bloemen, bollen en planten gaan kopen vanwege stijgende consumentenprijzen. Leveranciers anticiperen hier nu al op. Prijzen worden aangepast waarbij de retailer en de exporteur of teler het valutaverschil delen. Ook wordt vaker gekozen voor kleinere verpakkingseenheden, met minder stelen per bos of kleinere potmaten voor dezelfde prijs. Het Nederlandse exportvolume naar het VK zal hierdoor afnemen.

Door de introductie van invoerheffingen zullen de prijzen van Nederlandse sierteeltproducten in het VK toenemen. Bij het invoeren van invoerheffingen op snijbloemen kan bovendien de positie van de EU-landen wijzigen tegenover niet EU-landen, zoals Colombia en de Afrikaanse landen. Echter vallen ook bij deze landen de invoercondities naar het VK niet meer onder EU-verdragen, waardoor de verdragen herzien zullen worden. De toekomstige invullingen van deze verdragen bepalen grotendeels de impact voor de sierteelt.

De Brexit kan leiden tot maatregelen die de import moeilijker en eventueel duurder maken. Denk bijvoorbeeld aan extra douaneformaliteiten en controles op ziekten. Dit kan gevolgen hebben voor de snelheid van levering, terwijl dit juist een sterk punt is van de Nederlandse sierteeltketen.

Door de hogere prijzen voor geïmporteerde sierteelt kan teelt in het VK op termijn aantrekkelijker worden. Hierdoor stijgt de concurrentiekracht van Britse sierteeltproducten. De Britse consument is immers geneigd om regionale producten te kopen. Toch is de kans op puitbreiding lokale teelt gering, omdat de bundeling van verschillende sierteeltproducten belangrijk is voor het verkoopkanaal. Daarnaast zijn er hoge toetredingsdrempels op het gebied van kapitaal en kennis.

De gehele analyse van Rabobank is hier te lezen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties