ProRail zet in op circulaire stations in 2050

    ProRail wil in 2050 alle stations volledig circulair bouwen. Tijdens de Dutch Design Week werd samen met What-if-Lab onderzoek gestart naar hoe zo’n circulair station eruit zou kunnen zien. Tijdens de Week van de Circulaire Economie in februari wordt verder onderzocht wat de duurzame en circulaire toekomst van het Nederlandse spoor is.

    Uit het onderzoek tijdens de Dutch Design Week zijn drie ontwerpen naar voren gekomen:

    Het Natuurlijke Station door Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven
    Bioreceptive Stations door Scape Agency
    Expeditie Circulair door Bygg Architecture & Design

    Om deze ideeën verder uit te werken is het Platform Circulair Station opgericht. De ideeën van de ontwerpers worden getest op bestaande locaties. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze bouwprocessen worden geïntegreerd in nieuw te bouwen stations.

    Week van de Circulaire Economie

    Tijdens de Week van de Circulaire Economie die van maandag 1 tot en met vrijdag 5 februari plaatsvindt, wordt dagelijks een online programma aangeboden met webinars rond de vraag: Wat is de duurzame en circulaire toekomst van het Nederlandse spoor?

    ProRail ziet vier sporen op weg naar circulariteit. De eerste is een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit. Daarnaast wordt gewerkt aan het besparen én het duurzaam opwekken van energie. Dat gebeurt op perrondaken en op eigen grond. Doel is om het eigen elektriciteitsgebruik helemaal zelf duurzaam op te wekken.

    De derde pijler is circulair materiaalgebruik. Ook worden vervuilende materialen vervangen en wordt ingezet op het verlengen van de levensduur van producten en duurzaam ontwerpen. De vierde pijler is het duurzaam beheren van spoorbermen en het vergroten van de biodiversiteit langs het spoor. Hiermee kunnen natuurgebieden worden verbonden, om zo een veilig leefgebied voor diverse soorten te bieden.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties