Op 26 september is het project ’Glas Zuiver Water’ gelanceerd in het Business Center Klazienaveen. In het project wordt onderzocht of afvalwater afkomstig uit de glastuinbouw op biologische wijze en kosteneffectief is te zuiveren.
In het project Glas Zuiver Water wordt onderzocht of afvalwater afkomstig uit de glastuinbouw op biologische wijze efficiënt, collectief en kosteneffectief is te zuiveren. De biologische zuivering vindt plaats door schimmels, helofyten actieve koolstof. Kort gezegd halen de schimmels de resten gewasbeschermingsmiddelen uit het water en de helofyten de nutriënten.
Geen utopie
De kans dat er een gebiedsaanpak met biologische waterzuivering komt voor zowel Erica als Klazienaveen is geen utopie als de openingswoorden van de inleiders moeten worden geloofd. Cees Ruhé, regionaal voorzitter LTO Noord Glaskracht, sprak zijn hoop daar op uit, maar kreeg bijval van zowel gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe als wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen. „Dit project is goed voor de ondernemers, maar ook voor het onderwijs en de werkgelegenheid in onze regio”, verwoordt Arends. Ruhé stelt zich het al voor: „In sloten rond onze bedrijven drijven straks vlonders met waterzuiverende planten evenals in de waterberging op de bedrijven. Allemaal om te kunnen voldoen aan de Kader Richtlijn Water.”
Lees aanstaande vrijdag een uitgebreider artikel in het Vakblad over ’Glas Zuiver Water’