Royal FloraHolland experimenteerde in Aalsmeer tien dagen lang op klok 9 met het Vandaag voor Morgen veilen van troschrysant. Bloemen werden pas geoogst na het veilmoment en de dag na het veilen voor 6:00 uur ’s morgens bij de kopers afgeleverd. Het Vakblad voor de Bloemisterij brengt vrijdag as een artikel over de eerste bevindingen.
FloraHolland experimenteerde met vandaag voor morgen (VvM), het systeem voor het landelijk veilen. Het experiment moest duidelijk maken of het VvM-concept technisch en functioneel haalbaar is. Een eerste voorzichtige conclusie is dat klanten van de veiling enthousiast zijn, omdat het hen logistieke voordelen en zekerheid biedt.
Kwekers zijn verdeeld over het vandaag voor Morgen. Het blijkt lastig om te voorspellen wat een teler morgen gaat oogsten. Ook bij chrysant. Bij andere bloemen is dat waarschijnlijk nog moeilijker. Het zou er toe kunnen leiden dat telers juist een dag eerder gaan oogsten en uit voorraad gaan veilen.
Een vraag waar niemand een antwoord op heeft is: wat gebeurt er met onverkochte bloemen? In de proef mochten telers minimumprijzen invoeren en als de bloemen voor die prijs niet verkocht werden, mochten ze de dag erna aangeboden worden op de vandaag voor vandaag klok. Mocht Vandaag voor Morgen realiteit worden dan is dat niet de bedoeling.
Wat doet een teler dan met de onverkochte bloemen? Deze blijven dan op de tuin staan. Gaat een teler die zelf vernietigen of komen ze de volgende dag gewoon weer voor de klok? Meer over Vandaag voor Morgen in het Vakblad van deze week.