Bij potplantenteler Frank van der Burg in Berkel en Rodenrijs start deze week een praktijkproef met waterbergende kasdaken, zo meldt het Hoogheemraadschap van Delfland.
Het inzetten van kasdaken als waterberging kan in de toekomst het risico op wateroverlast in glastuinbouwgebieden verminderen. Daarnaast draagt het concept bij aan de effectievere inzet van regenwater in perioden van droogte.
Door het tijdelijk vasthouden van regenwater op kasdaken kan het vertraagd worden afgegeven aan het watersysteem. Hoogheemraad Arie van den Berg: „Op deze manier creëren tuinders extra ruimte voor water zonder dat dat ten koste gaat van kostbare grond. Bij een geslaagde proef kan zo in de toekomst de kans op wateroverlast flink worden beperkt.”
Gietwater
Van der Burg zegt graag mee te werken aan de proef. „De investeringskosten zijn gering en bovendien is het bufferen van het water op de daken bij een zomerse bui ook gunstig voor mij als ondernemer. De vraag naar gietwater is in de zomer het grootst. Het regenwater van mijn dak kan ik dan opslaan in mijn bassins. Dat is praktisch en duurzaam.”
In de praktijkproef wordt onderzocht wat nodig is om kasdaken geschikt te maken voor het bufferen van water. Het concept voor de waterdragende kasdaken is bedacht door Royal HaskoningDHV. De werking van het concept is te zien in onderstaand filmpje.