Prijzen voor mooiste patiocyclaam

    Kwekerij Euflorie uit Andijk en Gebr. Grootscholten uit Kwintsheul hebben de awards gewonnen in de zogenoemde Cyclamenbenchmark 2020. Dit keer werd gekeken naar de geschiktheid van cyclaam als ‘patioplant’.

    Kwekerij Euflorie won de award in de keurgroep ‘cyclaam mini’ met hun inzending Picola van veredelaar Syngenta. In deze groep was hadden cyclamen uit de Super Serie Carino en Super Serie Verano van Schoneveld Breeding de overhand.
    Gebr. Grootscholten had de beste inzending in de keurgroep ‘cyclaam midi’ met Cyclamen Super Serie Allure van veredelaar Schoneveld Breeding. De awards zijn, vergezeld van een taart, door netwerkcoördinator Koen Heijstek van Glastuinbouw Nederland uitgereikt op de kwekerijen omdat een afsluitende vakbijeenkomst cyclaam met collega’s dit najaar vanwege corona niet mogelijk was.

    Sander van Lith van kwekerij Euflorie uit Andijk ontvangt de award en bijbehorende taart uit handen van netwerkcoördinator Koen Heijstek.

    Patiocylamen

    De landelijke commissie Cyclamen van Glastuinbouw Nederland organiseren, samen met veredelaars en Royal FloraHolland, al zeven jaar een Benchmark Cyclamen. De kosten worden voor de helft betaald door de veredelaars. Dit keer is bewust gekozen de benchmark te richten op de ‘patiocyclamen’. Het buitengebruik van de bloeiende potplant is te onbekend, blijkt uit marktonderzoek. Bovendien is afgelopen jaren tijdens promotiecampagnes als ’Verrassen Buiten’ en ’Boeiend Bloeiend‘ gebleken dat vraag naar cyclaam toeneemt als je hem als ‘patioplant’ positioneert. Zo’n boost kan de plant gebruiken, want zowel aanvoer als prijsvorming lopen de laatste jaren terug. Om die reden is een nieuwe promotiecampagne ontwikkeld, die recent goedkeuring kreeg van de telers. In die campagne krijgt het buitengebruik van cyclaam extra aandacht. Niet meer als ‘patioplant’, maar als garden cyclaam. De toevoeging ’garden’ dekt beter de lading.

    Slechts twee planten haalden eindstreep niet

    Aan de benchmark deden 15 van de ongeveer 50 Nederlandse telers van cyclaam mee. Zij leverden de verschillende cultivars op 2 september af bij de uitbloeiruimte van het Royal FloraHolland in Naaldwijk. De telers bepaalden zelf het aanvoerstadium van de planten. Om in aanmerking te komen voor de Award moest er per inzending een mix partij van 6 planten, bestaand uit minimaal 4 kleuren worden aangeleverd. Na ontvangst ondergingen de planten een transportsimulatie (5 dagen bij 15º Celsius in het donker bij
    een RV van 75%) en vervolgens een verkoopsimulatie van 4 dagen op de buitenlocatie in Naaldwijk. De planten bleven hierbij in de tray staan. Hierna volgde de consumentenfase van 35 dagen, wederom buiten, want deze benchmark (voorheen kwaliteitscompetitie) voor cyclaam lag de focus bewust op de beoordeling als ‘patioplant’.

    Bij aanvang van de consumentenfase zijn cyclamen overpot in een 30 cm-pot; afhankelijk van volume 1 of 2 planten per pot. De planten wekelijks beoordeeld, waarvan 4 keer uitvoerig. Vlak voor elke beoordeling zijn de uitgebloeide bloemen verwijderd. Uiteindelijk haalden slechts 2 planten de eindstreep niet. Wel was er een behoorlijk verschil in de bloeiprestaties per partij. Volgens vakgenoten is minstens de helft van het huidige sortiment mini’s en midi’s geschikt voor binnen en buiten; kunnen zon en regen verdragen en zelfs lichte nachtvorst overleven.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties