Prijzen van gas, olie en elektriciteit staan onder druk. Maar waarom?

Door de milde weersomstandigheden neemt de vraag naar gas af zo aan het einde van de winter. In de prijs voor de korte termijn is dit te zien, in ruim een week is er ongeveer 1 cent daling per m³ gezien, en voor de lange termijncontracten in dit tijdsbestek ongeveer een halve cent per m³. Dat de olieprijs onder druk staat helpt zeker mee aan de neerwaartse druk van de gasprijs, het zijn beide brandstoffen.

Voor de komende periode worden er behoorlijk wat LNG-transporten aangekondigd waardoor de korte termijnprijs nog zeker verder onder druk zal kunnen komen te staan. Wellicht neemt de korte termijn prijsvorming door sentiment de lange termijn contracten mee in hun weg omlaag.

Elektriciteit

Alle factoren waren de afgelopen week aanwezig om een daling van de elektriciteitsprijzen mogelijk te maken; zowel voor de lange termijn als voor de korte termijn. Voldoende zon en wind was voorhanden om een daling van de korte termijn prijzen teweeg te brengen. Voor de prijzen op de lange termijn waren de dalingen van de steenkoolprijs, de olieprijs en de gasprijs verantwoordelijk.

Na de stijging van de steenkoolprijzen de afgelopen weken door productiebeperkende maatregelen is de weg naar beneden deze week gevonden, door de berichten dat China de productie van steenkool deze maand weer gaat opschroeven. De sterkte van de daling van de lange termijn elektriciteitsprijzen bleef overigens achter bij die van de hiervoor verantwoordelijke grondstoffen.

Olie

Ook deze week is de olie voorraad flink toegenomen in Amerika met als gevolg een daling van een vat olie tot onder de $50,- per vat (159 liter). De oorzaak van het overschot komt duidelijk door de toegenomen productie van olie in Amerika zelf.

Deze koersdaling brengt Saudi-Arabië zit in een lastig pakket, ze zijn immers initiator geweest van de beperking van de olieproductie samen met andere producerende landen. Het land heeft geen sluitende begroting doordat de prijs van olie laag is en ook kunnen ze nauwelijks nog leveren aan Amerika. Misschien is het daarom geen toeval dat Koning Salmans van Saoedi-Arabië op dit moment bezig is aan een rondreis door Azië, hij is wellicht op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden.

In de markt zijn ook steeds sterkere discussies onder oliehandelaren over het vermoeden dat Rusland zich niet aan de afspraken met de OPEC houdt omtrent de productie vermindering.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.