‘Hoi Kees, we hebben de data geanalyseerd en wat eerste bevindingen in een document gezet. Zie bijlage. Zal ik weer een keer langsrijden om er op gepaste afstand doorheen te praten?’ O ja, dat is waar ook. In een ver verleden, zo’n week of vijf terug, hadden we plannen gemaakt voor een systeem waarmee we slimmer onze bloemen konden prijzen. Het lijkt een eeuwigheid geleden.
De dag voordat we afspreken krijg ik een artikel onder ogen op de website van Royal FloraHolland. De titel luidt: Kunstmatige intelligentie optimaliseert de sierteelt. Het gaat over het project iFlow, vier jaar geleden opgestart om meer inzicht te krijgen in hoe ‘we’ de beste prijzen voor ‘onze’ leden krijgen. Samen met onder andere telersvereniging Zentoo wordt gewerkt aan een tool die meer op basis van data dan op gevoel aan prijs voorspelling doet. En Zentoo spint daar kennelijk al goed garen bij, want het prijs voorspellen lukt al 2–4% beter. Ik stuur de link naar mijn afspraak met daaronder: Ze doen goed onze best!
Prijs voorspellen. Ga er maar aan staan in deze tijd. Wat zijn bloemen waard? Of moet ik de vraag anders stellen: Wat zijn bloemen nú nog waard? Of is het: Wat zijn míjn bloemen nu nog waard? Het Covid19-virus heeft namelijk alles op z’n kop gezet. Zoals mijn buurman, grootbloemige cymbidiumteler, zegt: ‘Onze bloemen zijn voor rouwen en trouwen. Rouwen gebeurt wel, maar heel beperkt en trouwen is er helemaal niet meer bij!’ Met andere woorden, als er geen vraag is kun je het wel schudden. Weggooien of weggeven zijn de twee opties die overblijven.
Wij zitten met matricaria in een ander segment. Boeketten worden nog steeds gemaakt en verkocht. China wil ook weer bloemen hebben en dat land schijnt vrij groot te zijn. Als je niet uitkijkt kom je er zelfs tekort. Maar in de directe verkoop wel voor te lage prijzen. Dus om de markt een beetje te reguleren stijg je met je prijs. Daardoor vlakt de vraag weer wat af. Ik hoop en denk dat dit spel de komende tijd bij meer producten zichtbaar wordt. Aftasten, wat zijn mijn bloemen waard? Zodat we uiteindelijk weer geld voor onze waar krijgen. De algoritmes voor dit proces staan nog niet eens in de kinderschoenen. Voorlopig zullen we dus ons verstand nog maar blijven gebruiken.
Kees van Egmond,
Kees blogt zeer regelmatig over de coronacrisis.