Pieter Verschure van het bedrijf Croyse Loop is door het ‘Innovatiefonds voor telers’ met €2.500 beloond voor de machine waarmee hij biologisch afbreekbaar plastic op zijn teeltgrond legt.
Verschure ontwikkelde met techneuten van het bedrijf Abemec de zogenoemde plasticlegger voor de 40 ha bolchrysanten die hij buiten teelt. De machine moest geschikt zijn voor biologische afbreekbaar plastic op basis van zetmeel, want Verschure wil graag milieuvriendelijker telen. Hij is daarom ook betrokken bij het Noord-Brabantse project Schoon Water.
De teler van diverse tuin- en kamerplanten in Aarle-Rixtel en Hegelsom heeft nu achter zijn tractor een combinatie van zes meter lengte, bestaande uit een rotorkopeg, giethaspel, egalisatiebord, gatenboor en de plasticlegger. De rol plastic van 2,14 meter breed word zodoende in een werkgang bed voor bed op de grond aangebracht. Later kan hij handmatig de potten met chrysanten planten. De voorgeboorde gaten zijn herkenbaar aan de lichtere kleur in het plastic.
Betere groei
Door de isolerende werking van het plastic is de grond tot 5°C warmer, de teelt vergt 35% minder water en kunstmest en onkruid krijgt minder kans. Tests wezen volgens Verschure uit dat de planten door het plastic beter groeien. Bodembacteriën beginnen al na zo’n 10 weken met de vertering van het plastic. Aan het einde van de teelt is licht onderploegen genoeg voor volledige afbraak van het materiaal.
Zowel Verschure als het ’Innovatiefonds voor telers’, een initatief van acht bedrijven, zien mogelijkheden voor toepassing van de innovatie in veel andere gewassen.