De lange termijncontracten van gas zijn afgelopen week weer verder onder druk komen te staan. De oorzaak is vooral te vinden in de ruime aanvoer en de teruglopende vraag in deze periode van het jaar. Ook is de aanvoer van LNG naar Groot-Brittannië op gemiddeld hoog niveau, dit heeft een drukkend effect op de TTF-markt.
De prijzen voor de korte termijn zijn nog op redelijk niveau doordat het injectie seizoen van de gasvelden in volle gang is op dit moment. Dit gas wordt onder andere in de winter gebruikt indien er acute vraag is naar gas.
Elektriciteit
De termijncontracten vertonen een opwaartse lijn. De spotmarkt vertoonde een zijwaartse grafiek. De lange termijnprijzen zijn behoorlijk afhankelijk van de CO² emissierechten en de prijs van kolen. Deze beide factoren zijn afgelopen week gestegen.
Voor de prijs van steenkool is China een belangrijke speler in de markt, tot op heden switchen ze regelmatig van standpunt omtrent de afkomst van hun aanvoer van deze brandstof. Het land beschikt zelf over voldoende steenkool, maar omdat ze graag het gebruik willen minderen sluiten ze regelmatig hun eigen mijnen zodat de binnenlandse productie terugloopt. Hierdoor moeten ze meer importeren waardoor de prijzen stijgen. Als de prijs te hoog wordt kunnen ze het niet laten om toch weer wat mijnen te heropenen. Het gevolg hiervan is dat het moeilijk is om een inschatting voor de lange termijn te maken wat betreft de prijs van steenkool.
Olie
Nadat donderdag 25 mei de afspraak voor beperking van de olieproductie door de OPEC-leden en een aantal niet OPEC-landen met 9 maanden is verlengd, heeft de koers een heel kleine opleving ondervonden om vervolgens ongeveer 5% te zakken. Hieruit kunnen we opmaken dat handelaren meer consensus hadden verwacht van de olie producerende landen om de productie nog verder in te perken.
Deze week bleek dat de ruwe olie voorraad met 6,4 miljoen vaten is terug gelopen, maar ook dit gegeven was niet voldoende om de koers te laten stijgen. Hier bovenop komen de inzichten van de Amerikaanse president Donald Trump ook niet als een steuntje in de rug om de koers te laten stijgen, hij geeft te kennen dat ze meer fossiele brandstof willen gaan produceren zoals olie en kolen. Donald Trump verklaarde tevens schone kolen te produceren en de opwarming van de aarde zou nep-nieuws zijn.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.