Prijs aardgas lijkt te zijn gekoppeld aan steenkool

Na een redelijke daling, halverwege de afgelopen week, steeg de lange termijnprijs van het gas weer enigszins. Ook hier lijkt de koppeling met de olieprijs verdwenen en schijnt er een koppeling tot stand te zijn gebracht met steenkool. In zekere zin is dit ook het geval.

Door de hoge steenkoolprijs wordt het steeds interessanter om voor de opwek van elektriciteit over te schakelen van de kolengestookte centrales naar gas gestookte centrales, wat nu dan ook plaatsvindt. Allereerst heeft dit natuurlijk zijn uitwerking op de hoogte van de korte termijnprijs, welke hierdoor in de maand augustus met ruim 1 cent per kuub is gestegen.

Maar ook de lange termijnprijs wordt hierdoor beïnvloed, zij het dat hier ook nog een aantal andere factoren meespelen. De aanvoer van gas verloopt nog altijd niet vlekkeloos vanuit Noorwegen, waar al enige tijd sprake is van aanvoerproblemen. Ook speelt mee dat er door het relatief koele zomerweer simpelweg meer vraag naar gas is, naast het gegeven dat de gasreserves / opslagen nog steeds op een laag niveau zijn en nog niet gevuld voor de komende winter.

Elektriciteit

In tegenstelling tot de daling van de olieprijs heeft de elektriciteitsprijs voor de lange termijn te kampen met behoorlijke stijgingen. Meestal heeft een daling van de olieprijs een zelfde effect op de prijs van steenkool welke op zijn beurt een lagere elektriciteitsprijs kan veroorzaken. Wat dat betreft lijkt de koppeling tussen olie en steenkool verbroken. De prijs van steenkool staat de afgelopen weken op recordhoogte door de grote vraag ernaar, door zoals vorige week al aangegeven een hittegolf in China.

Daar kwam de afgelopen week bij dat er problemen zijn in de aanvoer door slecht weer in de vorm van hevige regenval in Indonesië, stakingen in Australië en de uitgebreide sancties tegen Noord Korea. Er geldt momenteel een boycot op de import van steenkool vanuit het betreffende land. Op zijn top stond de steenkoolprijs aan het begin van de afgelopen week op 78 dollar per ton.

Het koele zomerweer in Europa en voldoende opwek zorgden de afgelopen week wederom voor lage korte termijnprijzen

Olie

De afgelopen week daalde de prijs voor zowel een vat ruwe olie Brent (Noordzee) als een vat WTI (West Texas Intermediate) met ruim twee dollar. Een grotere daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden dan verwacht? Nee, er was wel weer sprake van een daling van de Amerikaanse voorraden, al ruim zeven weken op rij, maar minder dan verwacht.

Het lijkt erop dat de hele strategie van de OPEC, het opdrijven van de olieprijs door middel van de productiebeperkende afspraken, aan het mislukken is. De Amerikaanse schalieolie-productie heeft een flink deel van de markt ingenomen en hierdoor daalt de bereidheid van de OPEC-landen achter de productiebeperking te blijven staan. De initiële opzet om de prijs van een vat ruwe Brent olie boven het niveau van 60 of 70 dollar te laten uitkomen lijkt nog een heel eind weg.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties