LG Flowers in Pijnacker is het eerste snijbloemenbedrijf dat werkt met een buffer van WPS. Normaal zie je zulke systemen alleen op potplantenbedrijven. „Doordat we op verschillende manieren aan de retail leveren, verliep de verwerking van de bloemen te chaotisch”, vertelt mede-eigenaar Joyce Lansbergen. „Met deze automatisering hebben we daar rust en overzicht in gebracht.”
„Rustig he?”, zegt Mike Lansbergen in de ruimte waar de gerbera’s worden verwerkt. De broer van Joyce en mede-eigenaar van LG Flowers bedoelt het als een geintje, want alles draait op volle toeren en de boslijnen zijn volledig bezet. Er moeten vandaag 400.000 stelen de deur uit. Toch zit er een kern van waarheid in zijn opmerking. Het is zeker rustig in vergelijking met twee jaar geleden.
Sinds anderhalf jaar maakt LG Flowers gebruik van een buffer van WPS op een van de twee locaties. Voor snijbloemen is dit uniek. Tot nu toe werd dit systeem alleen in potplanten gebruikt.
Meerdere afzetmarkten
De keuze voor een afzetbuffer heeft alles te maken met de strategie van het bedrijf. Joyce Lansbergen staat bekend om haar eigenzinnige kijk op de markt. „Kiezen voor één afzetmarkt? Onzin”, vindt ze. „Zeker als je meer locaties hebt.” Bij Lansbergen is de ene locatie gericht op de retail, de andere op de groothandel. Beide locaties hebben dan ook een compleet andere bedrijfsvoering, met elk een eigen ploeg mensen, een eigen assortiment en aangepaste werktijden. Voor de groothandel komen de bestellingen bijvoorbeeld vroeg binnen, dus daar begint het personeel altijd anderhalf uur eerder.
Bovendien komt het voor de groothandel van pas dat LG Flowers unieke soorten uit eigen veredeling heeft, zoals de lijnen van Mi Dotti, Mi Punki, Mi Queeni en Mi Twisti. Deze gerbera’s zijn na een veredelings- en selectieperiode van twee jaar afgelopen augustus in de kas gepoot. De veredeling is ondergebracht in het bedrijf Florya Breeding, dat wordt geleid door de moeder van Joyce en Mike.
Verwarring voorkomen
De retail vraagt zowel kant-en-klare boeketten als bloemen voor boeketterieën. De boeketten hebben een aanvoer nodig in zes kleuren, terwijl voor de boeketterieën slechts één kleur tegelijk nodig is. De verhouding kan nogal variëren.
Op sommige dagen gaat 20% in de vorm van boeketten weg, op andere dagen 70%. „Dat liep door elkaar heen”, vertelt Joyce. „Bij elk soort moest gevraagd worden waar deze voor gebruikt ging worden. Dat was chaotisch en verwarrend voor het personeel. Daardoor werden mensen afgeleid van hun eigenlijke werk. Automatisering vóór de verwerking kon dat voorkomen.”
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
- Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij