Telers en vermeerderaars van chrysant zijn continu bezig met het optimalisering van hun opkweek. Sinds kort zijn ook pluggen in beeld naast de bekende perspot voor dit gewas.
De komst van een plantmachine voor lisianthusstek in pluggen heeft de opkweek van chryanten in een nieuw daglicht gezet. De goedkope perspot, die al langer machinaal te poten is, is niet meer het enige medium waar vermeerderaars naar kijken bij hun zoektocht naar optimalisering. Directeur Ted Vollebregt van potgrondleverancier Klasmann-Deilman Benelux ervaart dat ook in de dagelijkse praktijk. De zoektocht naar alternatieven is al enige tijd aan de gang, want het winnen van Duits zwartveen, een belangrijke component in de perspot, is eindig. Binnen tien jaar is dat type veen, bekend om zijn ‘plakkracht’, op. Klasmann-Deilman test al enige tijd alternatieve ‘bindmiddelen’ en houtvezel heeft in de grondmengsels voor chrysantenvermeerderaars al zo’n 15% van het veen vervangen. Testen zijn er ook al met de biologisch afbreekbare Growcoon van Klasmann-Deilman met daarin het gewenste grondmengsel. Andere fabrikanten leveren naast dit soort losgevulde pluggen ook lijmpluggen.
Hele keten moet betrokken zijn
De eerste praktijkproeven met chrysant in pluggen zijn veelbelovend: meer groei en minder behoefte aan remstoffen en fungiciden. Directeur Vollebregt stelt dat voor een succesvolle omschakeling naar alternatieven voor de huidige perspot, de hele keten van machinefabrikant tot teler nauw moet samenwerken. „Meestal zijn alternatieven duurder, maar voordelen in de teelt of op andere fronten kunnen dit goedmaken. Vaak zie je ook dat er politieke of milieutechnische reden zijn voor een bepaalde omschakeling in de teelt of vermeerdering. Of retailers gaan nieuwe eisen stellen. Kijk naar de waterteelt van sla. Dat is een relatief goedkoop gewas, maar toch investeren telers in dure, redelijk complexe waterteeltsystemen.”
Lees meer over de ontwikkelingen rond pluggen en perspot in chrysant in Vakblad 38 van vrijdag 21 september 2019