Platform waarschuwt minister voor gele bieslelie

    Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft minister Carola Schouten van LNV gevraagd om de verkoop van Sisyrinchium californicum (gele bieslelie) te verbieden. De tuinplant is de afgelopen jaren flink toegenomen in de Nederlandse natuur.

    Sisyrinchium californicum
    Sisyrinchium californicum wordt 25 cm hoog en heeft grasachtig blad en gele stervormige bloemen. (Foto: Shutterstock)

    Sisyrinchium californicum komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In 2007 werd de tuinplant voor het eerst in de Nederlandse natuur gevonden, op vier plekken in Zeeland en Brabant. In totaal ging het om 25 stuks. Die plantten zich in de eerste jaren daarna niet noemenswaardig voort, maar sinds 2017 is een exponentiële groei te zien. Inmiddels is de gele bieslelie in bijna alle provincies gesignaleerd: dit jaar werden ruim 14.000 planten gevonden.

    Zeldzame orchideeën

    De gele bieslelie voelt zich met name thuis op vochtige, schrale zandgronden en groeit vaak in combinatie met orchideeën en andere zeldzame planten, zoals stijve ogentroost, bitterling, addertong en parnassia. Begin deze maand waarschuwde Staatsbosbeheer dat de gele bieslelie zich invasief lijkt te gedragen en snel in aantal toeneemt. Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft minister Schouten van LNV daarom gevraagd om de verkoop van de tuinplant te verbieden.

    Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform zou de minister de gele bieslelie tegelijkertijd met de Japanse duizendknoop kunnen verbieden: „Hoe langer je wacht met een verkoopverbod, hoe meer schade de Nederlandse natuur van deze woekerplant ondervindt. (….) De minister is momenteel bezig om een verkoopverbod in te stellen voor de Japanse duizendknoop. De gele bieslelie kan zonder veel moeite aan de ontwerp-regelgeving worden toegevoegd, en meelopen in de wetgevingsprocedure. Dan kan het verkoopverbod al op 1 juli ingaan.’’

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties