Plantrobot lisianthus geeft gemak

Het planten van lisianthus typeert teler Jan van Wijk als ’slechte arbeid’. Jaarrond ben je dan bij 25 – 27 °C bezig op grond die vaak kort daarvoor gestoomd, dus warm en vochtig is. En dat plantwerk gebeurt meestal in voorovergebogen positie. Een plantkar biedt enig gemak, maar kan een gekromde rug niet voorkomen. Een plantrobot geeft wel gemak. Van Wijk heeft de eerste.

Jan van Wijk kent het gemak van automatisch planten. De chrysanten op zijn kwekerij Waalzicht in Poederooijen heeft hij jarenlang met een plantrobot van ISO Group gepoot. Toen hij overschakelde van chrysant naar lisianthus, kwam het handmatig planten weer terug. Er was namelijk geen machine op de markt die pluggen direct vanuit de tray goed en vlot in de grond kan planten.

Handwerk dus, dat poten van lisianthus. Slecht werk door bijbehorende werkhouding en -omstandigheden. En het is net als bij chrysant na elke teeltronde en daardoor bijna dagelijks nodig op de kwekerij. Van Wijk zocht een oplossing en ging praten met de ISO Group uit Gameren. Dat was eind 2016. Februari 2017 begon de bouw van de machine. Januari 2018 werd hij geleverd. Er zijn nu al 14 miljoen pluggen mee gepoot.

240 gaats-tray
Het uitgangsmateriaal arriveert op het bedrijf in een 240 gaats-tray. Vermeerderaar Van Egmond Lisianthus heeft die tray al langer in gebruik. Florensis leverde zijn lisianthus aanvankelijk in een 360 gaats-tray. Die heeft weliswaar de gewenste buitenmaten (60*40 cm), maar per rij staan 14 plantjes, terwijl de robotarm steeds 12 stekken tegelijk oppakt. Florensis zet de lisianthus in de eindfase van de opkweek nu ook in een 240 gaats-tray. Na selectie staan stekken daar een tot twee weken in, voordat ze naar de telers gaan.

Ontwikkelaar Wim Struijk van ISO Group vertelt dat de onderkant van de 240 gaten niet rond, maar stervormig moeten zijn. „Alleen dan kunnen we met een speciale techniek stekjes in de tray aan een zijde van onderaf klemmen. Bij lisanthus neem je te makkelijk ’losse stek’ mee als je er een machinaal oppakt. Het onderste blad zit namelijk dicht op de plug en is redelijk stevig en groot. Als we nu van bovenaf 12 stekjes met de grijpers van de robot oppakken, blijven de stekjes in de eerstvolgende rij door het tijdelijk klemmen keurig op hun plek.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties