Plannen voor oogstrobot gerbera

Gerberatelers zijn met onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research in gesprek om de mogelijkheden van oogst automatisering te onderzoeken. Een oogstrobot kan daarin een belangrijke rol spelen.

Erik Pekkeriet van Wageningen Universiteit & Research vertelde onlangs op een bijeenkomst voor gerberatelers dat een oogstrobot voor hen al interessant kan zijn als hij 50% van de bloemen kan plukken in de kas. Pekkeriet is met dertig collega’s werkzaam bij de divisie Agro Food Robotics, een gezamenlijk initiatief van een aantal onderzoeksinstituten binnen Wageningen University & Research. Op de genoemde relatiedag van FloriConsult Group bij het World Horti Center in Naaldwijk voor gerberatelers was hij een van de sprekers rond het thema ‘Hoe telen we Gerbera’s in 2030’

Robotisering is volgens Pekkeriet een prima oplossing voor het kortcyclische, monotone werk in kassen. Bij het verwerken van de bloemen hebben gerberatelers met aanpassingen aan bosmachines al een behoorlijk slag gemaakt. Ondermeer de semi-automatische buisrailkar met vazen (in plaats van emmers) bracht logistieke voordelen. Het oogsten van de bloemen is nog steeds handwerk. Er zijn in het verleden wel initiatieven geweest voor mechanisering van die handeling, maar dat traject stopte. Nieuwe mogelijkheden op gebied van techniek, software, data-analyse, sensoren en het zogenoemde machine-learning voor gewasherkenning bieden weer perspectief. En mocht zo’n oogstrobot nog niet direct 100% van de bloemen plukken, dan is dat geen probleem. Een nieuwe medewerker is ook niet direct 100% productief, zo gaven ook andere sprekers op de bijeenkomst aan. Voordeel van een robot is dat hij objectief en continu blijft werken. Geef hem de juiste input en tools, en hij geeft de output die je wenst.

Enkele gerberatelers zijn inmiddels met Pekkeriet in gesprek en een plan van aanpak ligt op de tekentafel. En dan moet er nog naar financiering gezocht worden, ook bij de telers.

Inmiddels wordt er in gerbera al behoorlijk innovatief gewerkt aan het bepalen van plantbelasting en plagen als meeldauw en witte vlieg. Het project GerberaScout,  werkt met een machine die in het gewas camerabeelden maakt (zie foto) en die data analyseert. Wageningen-UR Glastuinbouw krijgt voor dit project ondersteuning van de Club van 100

 

Meer over ‘Gerbera’s telen in 2030’ leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij van 30-11-2018

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties