In de sierteeltsector lopen niet zoveel telers warm voor PlanetProof als in de groenteteelt en fruitteelt. Schema-eigenaar SMK besteedt dan logischerwijs meer energie aan deze sectoren, maar benadrukt ook de sierteeltsector als belangrijke productgroep te zien. „Met zoveel diversiteit aan gewassen is het net even lastiger in de sierteelt duurzaamheid op een hoger niveau te tillen”, verklaart John Janssen, projectleider plantaardige agroketens.
Voor sierteelt onder glas zijn er op dit moment 23 bedrijven, voornamelijk potplantenbedrijven. Vijf broeiers voornamelijk met tulpen, een rozen- en alstroemeriakweker voeren het label. Enkele potplanten met het label zijn: anthurium, campanula, celosia, chrysanten, cyclamen, dahlia’s, digitalis, fuchsia’s, geraniums, helianthus, hibiscus, kalanchoë, lewisia, lisianthus, orchideeën/phalaenopsis, pelargonium senecio/lanpranthus, succulenten en vriesea’s. Verder zijn er circa 10 gecertificeerde telers voor bloembollen en 4 voor bolbloemen. Ook zijn er bijna 40 gecertificeerde telers van vaste planten en bomen.
Erkenning
PlanetProof kreeg in de tussenevaluatie van de nota ’Gezonde groei, duurzame oogst’ van het landbouwministerie door het Planbureau voor de Leefomgeving lof toegezwaaid voor de rol in beperking van het middelengebruik. Telers die volgens het PlanetProof-schema werken kunnen het gebruik van middelen 25 tot 50% terugbrengen.
Wel stellen de onderzoekers dat een plafond aan milieubelasting per teelt beter is dan milieubelasting gebaseerd op de hoeveelheid ingezette werkzame stof. Kilo’s zeggen niet alles over milieubelasting; voor laagrisicomiddelen worden immers hogere doseringen gebruik.
Helemaal waar, oordeelt Jansen. Maar een dergelijk systeem over milieubelasting is momenteel nog niet beschikbaar. Daarom is hij blij dat de sector werkt aan de ‘Milieu-indicator Gewasbescherming’. Dit drie jaar durende project, gestart in 2019, heeft als doel een breed gedragen objectieve indicator te ontwikkelen waarmee de milieulast van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden vastgesteld.
Lees het gehele artikel in het Vakblad van 19 oktober of nu alvast online.