Pioniers vergroening  gewasbescherming lopen klem

De ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030’ van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is door Glastuinbouw Nederland met enige scepsis ontvangen. De ondernemersorganisatie van de glastuinbouw onderschrijft het belang van de noodzaak tot ontwikkeling van weerbare plant- en teeltsystemen. Echter kunnen IPM en weerbaar telen niet zonder een volledig en adequaat ingerichte medicijnkast op gewasniveau.

„De minister erkent dat de glastuinbouwsector wat betreft kringlooplandbouw met haar circulaire kas voorop loopt, maar geeft weinig ruimte om verder te innoveren in de vergroening en verduurzaming van glasgroente en sierteelt onder glas. Ondernemers in de glastuinbouw zijn pioniers op dit gebied, maar lopen nu klem in het systeem en worden absoluut niet gesteund door de overheid,” stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Vier wensen

Om in 2030 als Nederland toonaangevend in de wereld op het gebied van duurzame gewasbescherming te blijven, is het van belang dat het Uitvoeringsprogramma van deze toekomstvisie tegemoet komt aan de wensen van onder meer de glastuinbouwondernemers. Als bovendien geen publieke investering door de minister beschikbaar wordt gesteld, is deze visie niet realistisch. Glastuinbouw Nederland gaat uit van een coöperatieve opstelling van de minister en vraagt haar om:

  • Een realistische overgangsperiode met een adequaat middelen- en maatregelenpakket voor iedere glastuinbouwondernemer;
  • Een snellere toelating van biologische middelen binnen Europa;
  • Tijdelijke vrijstellingen bij calamiteiten als gevolg van virussen, ziekten en plagen uit andere landen;
  • Brede inzet reinigingsmiddelen als noodzakelijk hygiënemaatregel en eerste stap in IPM.

Lees de uitgebreidere reactie van Glastuinbouw Nederland op de toekomstvisie gewasbescherming van landbouwminister Schouten in het digitale magazine van de Bloemisterij (met inlog).

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties