Deze maand is het pilotproject Virtueel Energiecluster Bommelerwaard van start gegaan. Dit moet inzicht geven in de flexibele inzetbaarheid van WKK’s, belichting en elektrische verwarming in combinatie met het vraagpatroon van huishoudens en duurzame opwekking door wind en zon.
Het project begint met een inventarisatie van de energiegegevens van alle glastuinbouwondernemers in het cluster Brakel Oost. Via data-analyse wordt in kaart gebracht hoe de elektriciteitsstromen in dit gebied verlopen en hoe deze stromen te optimaliseren zijn door lokaal vraag en aanbod meer in balans te brengen. De totale energiebalans van zowel glastuinbouw als de omringende dorpen en bedrijven wordt daarbij in kaart gebracht. De zogeheten vrije regelruimte op de glastuinbouwbedrijven wordt daarbij ingezet om de energiebalans te bereiken door andere inzet van WKK netlevering en belichting.
Virtueel wordt een realistische, toekomstige situatie met opwekking van meer duurzame elektriciteit uit zon en wind en de optie van elektrisch verwarmen van warmtetanks op de bedrijven toegevoegd. Daarnaast wordt opnieuw nagegaan wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van een balans in het elektriciteitsnet. Een dergelijke analyse van de combinatie met glastuinbouw is nog niet eerder uitgevoerd.
In het project worden de mogelijke reducties op kosten voor elektriciteit en gas (inkoop, verkoop, netkosten) in beeld gebracht op basis van echte energiedata van de deelnemende glastuinders. Ook worden de effecten op de CO2-emissie in alle situaties bepaald. Afrondend wordt in beeld gebracht welke mogelijkheden er zijn om de energiestromen en netbalans anders in te richten, waardoor kosten vermeden of anders verdeeld kunnen worden.
Dit projectvoorstel is tot stand gekomen uit de activiteiten van het Glastuinbouwpact. Bommelerwaard en de regionale sectie van LTO Noord Glaskracht als onderdeel van de energie-agenda. Het afgelopen jaar is in overleg en met ondersteuning van Liander onder begeleiding van een lokale ondernemersgroep gericht gewerkt aan concrete acties binnen dat kader. Het project Virtueel Energiecluster Bommelerwaard is daar een resultaat van.
Het project wordt uitgevoerd door Liandon (ingenieursbureau van Alliander) en Tenergy Consultancy en wordt gefinancierd door Liander, het duurzame energiefonds Rivierenland (samenwerking van de lokale gemeenten) en het programma Kas als Energiebron.