In de komende jaren wordt het klimaat extremer, voorspellen klimaatwetenschappers. Dat betekent niet alleen meer wateroverlast, maar ook langere perioden van droogte. Het Hoogheemraadschap van Delfland zoekt de oplossing in een combinatie van piekbuffering en wateropslag onder de grond. Om dit tot een succes te maken is ook de medewerking van tuinders nodig.
Wateroverlast hoef je aan niemand uit te leggen. Sinds het Westland in 1998 onder liep is het Hoogheemraadschap van Delfland bezig geweest om de capaciteit van de berging en de afvoer te verbeteren. Daaronder valt ook het programma Rainlevelr, waarin tuinders piekbuien kunnen opvangen door vooraf bassinwater te laten weglopen.
Droogte daarentegen is pas in deze zomer goed op de kaart gezet. Is dit een incident, of toch iets om in de toekomst rekening mee te houden? Volgens weerkundigen zal de grilligheid van het klimaat toenemen. „We blijven natte en droge periodes houden, maar de uitschieters zullen groter zijn”, zegt Mark Alblas, weerspecialist bij MeteoGroup. „Het wordt dus belangrijker om water te bufferen, om wateroverlast en droogte te voorkomen.”