Op natuurlijke oplossingen is geen patent mogelijk. „Dit staat de ontwikkeling van goede banker- of hopperplantsystemen of een ideale mix voor bloemstroken voor de ondersteuning van natuurlijke bestrijders in gewassen in de weg. Ook in de glastuinbouw”, zegt Claudia Külling, eigenaar van Servaplant.
Volgens Claudia Külling, eigenaar van Servaplant, staat het feit dat er geen patent of copyright is te verkrijgen voor natuurlijke oplossingen innovaties op dat gebied in de weg. Alleen als het technisch is kan je een patent op iets krijgen.
Patent betekent dat producten over het algemeen duurder zijn. Geen patent betekent daarentegen dat innovaties niet van de grond komen. Innovaties die helpen bij een goede functionele biodiversiteit in en om kassen.
In een PLUSverhaal licht ze haar mening toe. Het artikel is onderdeel van de special ’Biodiversiteit in en om de kas’. Daarin komt ook aan de orde:
• Belang glastuinder meenemen bij biodivers ingerichte omgeving;
• Functionele biodiversiteit is en blijft het vertrekpunt;
• Afwegingen maken bij een biodiversere glastuinbouw;
• Ervaringen van telers met biodiversiteit.
Lees het PLUS-verhaal en de volledige special in Het Vakblad voor de Bloemisterij editie 12. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.