‘Oude Chinese almanak is hier nog altijd relevant’

Net als in Nederland is het hier ook november. Herfst. Meestal hebben we hier maar een vrij korte herfst. Een kort voorjaar ook trouwens. De zomer gaat meestal binnen een paar weken over in de winter. Dit jaar lijkt de herfst langer te duren. Het zit echt tussen zomer en winter in. We hebben nog steeds dagen met prima weer, maar ook donkere regenachtige dagen.

De boeren hier gebruiken, zoals in zoveel landen ter wereld, een soort almanak. Daar kunnen ze ook het weer redelijk mee voorspellen. Volgens die almanak wordt het een relatief strenge winter hier in het zuiden van China. Als dat zo is, is dat prima, beter koud maar zonnig dan die donkere grijze dagen.

Die almanak die hier voor ’farming’ wordt gebruikt, is gebaseerd op een 24-termijnenkalender. Ruwweg beslaat elke periode zo’n twee weken. Iedere periode is de tijd die de zon nodig heeft om 15 graden van positie te veranderen. Het gaat dus om de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Elke positie heeft een verschillende invalshoek van de zon en aan de hand daarvan wordt zo’n periode bepaald.

Het is een soort kalender die stamt uit het verre verleden van China, maar nog steeds erg relevant is en een leidraad is voor het dagelijks leven. Niet alleen voor ’farming’, maar ook voor alledaagse zaken, zoals wanneer het de beste datum is om te trouwen en welke dagen de meeste kans geven op meer welvaart en rijkdom. Elk van deze 24 periodes heeft een naam; sommige namen geven specifiek het begin van een bepaald seizoen aan, zoals begin van de winter, begin van het voorjaar et cetera. Andere geven een indicatie voor de insectendruk, zoals begin maart: de vijfde periode van dit jaar is genaamd  ‘de insecten beginnen te lopen’.

Dit 24-periodestelsel komt van origine van de Han Chinezen. Uit heel oude tijden. Aan de hand van dit stelsel konden zij de lengte van de dag bepalen en door het meten van schaduwen wisten ze precies in welke van de 24 periodes ze zaten. Dat was de leidraad voor welke agrarische activiteiten het tijd was. Door hierop alle activiteiten te plannen waren ze zeker dat het op de juiste tijd gebeurde.

Zo gek nog niet, dat ’solar system’!

Cok Harteveld,

Managing director Van den Berg Roses China

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties