Zijn oplopende gasprijzen voor de lange termijn wel helemaal fair?

De stijgende olieprijs had afgelopen week gevolgen voor de gasprijs. De lange termijnprijzen gingen hierdoor ook omhoog. De vraag is of dit wel helemaal ‘fair’ is aangezien het aanbod van gas behoorlijk groot is.

Gezien de vakantieperiode is de vraag op het moment laag en de aanvoer daarentegen is hoog door de verwachte aankomst van een aantal LNG-schepen in Nederland, Engeland en Frankrijk. Wel is het zo dat het injecteren van de gasopslagen nog achterloopt. De gasopslagen in Nederland en Duitsland zijn nog voor ongeveer 20 procent minder gevuld dan vorig jaar omstreeks deze tijd. Het is dan ook aannemelijk dat het huidige overaanbod grotendeels in de gasopslagen terecht komt.

De korte termijnprijs was de afgelopen week stabiel, de prijs van het daggas schommelde voortdurend rond de 14,5 eurocent per kuub.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijs, en dan vooral die op de lange termijn, staat nog altijd onder druk door de hoge steenkoolprijs. De kleine daling vorige week in de steenkoolprijs is de afgelopen week weer ongedaan gemaakt en de prijs steeg tot rond de 73,50 dollar per ton. Er worden veel kolen verstookt in Europa en de vraag vanuit China steeg de afgelopen week wederom. Door het uitvallen van een hydro-centrale door overstromingen is extra behoefte aan kolen ontstaan.

De korte termijnprijzen liggen momenteel op een redelijk laag niveau. Gezien de hogere temperaturen en het stilliggen van een aantal kerncentrales in Frankrijk had de korte termijnprijs hoger kunnen zijn, ware het niet dat er de afgelopen week redelijk veel wind was om dit te compenseren.

Olie

In aanloop naar de maandelijkse vergadering van de olieministers van de OPEC-landen in Sint Petersburg aanstaande maandag, heeft afgelopen week één land gebroken met de productiebeperkende afspraken. Het Zuid-Amerikaanse Ecuador, in de persoon van olieminister Carlos Perez, heeft aangegeven meer olie op te gaan pompen. De reden hiervoor is simpelweg de behoefte aan geld voor de schatkist. Ecuador mag dan wel geen grote olieproducent zijn en heeft weinig impact op de wereldwijde oliewinning, het is wel mogelijk dat Ecuador andere landen ook op het spoor zet de productiebeperkende afspraken de rug toe te keren. Wat dat betreft zal het overleg in Rusland komende week interessant kunnen zijn.

Ondanks deze ontwikkeling steeg de olieprijs de afgelopen week doordat de Amerikaanse olievoorraden sterker waren afgenomen dan verwacht. Drie weken zijn de olievoorraden van de Amerikanen al dalende en dit zorgde afgelopen woensdag voor het hoogste niveau van de olieprijs in de afgelopen zes weken. Dit hoge niveau ligt nog net onder de vijftig dollar-grens met een prijs van 49,70 dollar voor een vat Brent-olie.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties