Opkweek chrysanten in Nederlandse klimaatcellen moet tripsprobleem oplossen

Vanwege het hardnekkige tripsprobleem in chrysant starten Chrysanten Innovatie Programma, de Landelijke Gewascommissie Chrysant en vermeerderaars een haalbaarheidsonderzoek naar het telen van moerplanten van chrysanten in klimaatcellen. Als dit slaagt, komt de opkweek van chrysant op termijn mogelijk terug naar Nederland. Dat meldt LTO Glaskracht op haar website.

Chrysantenkwekers geven aan dat er meerdere problemen zijn in de teelt. Een daarvan is de aanwezigheid van residu, waardoor biologische bestrijders minder goed en pas later aanslaan. Ook de aanwezigheid van trips in de stekken, afkomstig uit het buitenland, wordt genoemd.

Eind vorige eeuw is de stekproductie uit Nederland naar Afrika verplaatst. Dit had twee redenen. Ten eerste was de stek uit Afrika krachtiger door de lichtomstandigheden in de winter. Ten tweede is de kostprijs lager door de goedkope arbeid.

De doelstelling is om voor het einde van dit jaar een proef te starten. Met de resultaten wordt bekeken wat de productiepotentie is van moerplanten in Nederlandse klimaatcellen, wat het effect is op de kwaliteit van de stek en welke kostprijs reëel is.

Mocht blijken dat het qua teelt en kostprijs mogelijk is om stekken in Nederland te produceren, zal het ontwikkelen van automatisch stekplukken en een goede logistiek de volgende stap zijn. Dit is een traject van meerdere jaren.

Het telen van moerplanten van chrysanten in een klimaatcel in Nederland zou een gedeeltelijke oplossing kunnen bieden voor het tripsprobleem, denkt netwerkcoördinator Jan Barendse. Volgens hem zou dit een systeemsprong kunnen betekenen. „Maar wil het tripsprobleem in chrysant echt verleden tijd zijn, dan moeten andere puzzelstukken ook kloppen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties