Laatst las ik een artikeltje over ’s werelds beste landen om jong te zijn, om vrouw te zijn, om gepensioneerd te zijn, etc. Ons Andes-landje scoorde, zoals verwacht, niet al te hoog in de rankings. Maar mocht de vraag geweest zijn wat ’s werelds beste plek is om werknemer te zijn, dan hadden we vast een topnotering bereikt!
Je verwacht het bij een minder ontwikkeld land als Ecuador misschien niet direct, maar de arbeidsvoorwaarden hier zijn om je vingers bij af te likken. Zodanig zelfs, dat menig socialistische partij er vast jaloers op zou worden. Eerst kort even wat kerngetallen: de werkweek in Ecuador telt 40 uur. Een werknemer heeft recht op 15 aaneengesloten vakantiedagen per jaar. Zwangerschapsverlof is drie maanden. En het minimumloon is momenteel USD 375 bruto per maand.
Tot zover niets bijzonders. Maar dan begint het. Bij wet heeft een werknemer na een proefperiode van 90 dagen direct recht op een vast dienstverband! Daarnaast heeft elke werknemer recht op een 13e en een 14e maand, en vanaf het tweede werkjaar zelfs een 15e maandsalaris. Belastingvrij!
Maar er is meer: 15% procent van de bedrijfswinst moet vóór belastingen verdeeld worden over het personeel. En als dat nog niet voldoende is, kan de werknemer bij vertrek altijd nog rekenen op een ferme ontslagvergoeding. Ook wanneer de medewerker vrijwillig zijn ontslag heeft ingediend. Is dat niet opmerkelijk?
De echte volhouders pakken het trouwens slimmer aan. De ultieme truc is namelijk om zo lang mogelijk voor dezelfde werkgever te blijven werken. Vanaf het 6e dienstjaar verdien je er dan jaarlijks 1 vrije dag bij, oplopend tot maximaal 15 dagen na het 20e jaar. Ga je door tot aan de 25 dienstjaren, dan kun je zelfs met vervroegd pensioen. Stel je voor dat je op de 20e bent begonnen. Dan ben je op je 45e klaar. Zelfs de Grieken maakten het niet zo bont!
Maar oh wee als je je baan verliest. Dan zijn de rapen gaar. Geen staatspensioen opbouw meer, geen ziekenfonds en ook geen WW-uitkering hier. Zelfs het opgebouwde werkgeverspensioen komt te vervallen. Het contrast is simpelweg te exorbitant. Maar het zal nog wel vele jaren vergen alvorens dit een keer wordt aangepakt.
Victor van Dijk is area manager Zuid-Amerika, FleuraMetz