2021: blijf agile en bouw jouw agility uit

De kerstperiode is altijd een goed moment om even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk. Het moment van bezinning en reflectie op het jaar dat achter je ligt, is vaak heilzaam voor je mentale toestand. Bij mij werkt het altijd zo dat je tijdens de reflectie gaat nadenken hoe het volgende jaar in te gaan. Welke mooie dingen uit het achterliggende jaar neem je mee, en welke laat je het liefste achter je?

Vast ben ik niet de enige die zegt dat hij graag corona achter zich laat. Net als velen verlang ik naar mensen ontmoeten, sociale activiteit en netwerken. In de huidige tijd vindt de sociale interactie vooral online plaats. De momenten dat je wel iemand fysiek kunt ontmoeten, worden daardoor des te meer gewaardeerd.

Maar de crisis heeft ons eigenlijk ook veel mooie dingen gebracht. De verandering in het werken en vergaderen is binnen no time gerealiseerd. Het nut van een alternatief scenario en hier je organisatie op inrichten was ook voor veel bedrijven een jaar geleden ondenkbaar, maar nu wel gerealiseerd. Woorden als veranderbereidheid, flexibiliteit en veerkracht zitten ondertussen bij de meesten van ons in de oren geknoopt. In management termen noemen ze dit ‘agile’ werken. Op het internet kwam ik een mooie definitie tegen bij één van de consultants die deze methode van werken en denken bij bedrijven implementeert:

Agile staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel. Agile organiseren is een manier van denken, werken en organiseren. Het stelt organisaties in staat om snel en effectief in te spelen op veranderingen in de buitenwereld. Daarbij staat tevredenheid van klanten voorop, met oog voor het welzijn van de medewerkers en de gezonde bedrijfsresultaten van de organisatie zelf.

Agile werken is in het achterliggende jaar bij veel bedrijven in de tuinbouwsectoren naadloos geïmplementeerd. Ook bij Rabobank zat ‘agility’ tot corona niet in het DNA van de organisatie of de gemiddelde medewerker. Wat dat betreft verschilt de gemiddelde bankmedewerker niet veel van de gemiddelde Nederlander. Op voorhand hebben we als mens niet zoveel zin in veranderen. “Moet dat nou?” is zo ongeveer de startvraag bij verandering. De diepere onderstroom is de nieuwe realiteit niet onder ogen te willen of te kunnen zien. We weten dat veranderen lastig kan zijn. Oude ongezonde gewoontes afzweren zoals roken of een glas wijn of bier teveel voor je in bed stapt, zijn reuze lastig te doorbreken. Spijt van toch in de oude gewoontes te zijn teruggevallen, is ons allemaal wel eens overkomen. Mij in ieder geval wel.

Wat dat betreft hoop ik dat 2021 niet het jaar wordt van terugvallen in oud gedrag zodra we het virus ergens dit jaar achter ons hebben gelaten. Het snel anticiperen op veranderingen heeft ons allemaal iets gebracht. Vaak ook positief in mijn beleving. Veel bedrijven hebben daardoor kunnen overleven en kunnen terugkijken op een moeilijk, maar nog steeds financieel gezond 2020. De nieuwe kansen die zijn ontstaan, zijn door veel bedrijven in de tuinbouw verzilverd. Dankzij wendbaar te zijn, agile in vaktermen. Daarom wens ik u voor 2021 toe: Hou moed, blijf agile en bouw jouw agility nog verder uit en val vooral niet terug in oude zondes

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties