In de eerste week van oktober heb ik meer rozen in kassen gezien dan ooit tevoren. Ik had het genoegen met een reis van rozenkwekers mee te kunnen naar Colombia en Ecuador. Ik was onder de indruk van de professionaliteit van de bedrijven. De kwekers uit Colombia en Ecuador zijn een voorbeeld voor de Braziliaanse kwekers.
De reis vond plaats onder leiding van Mauricio Torres, zelf Colombiaan, rozenteler en lid van Veiling Holambra. We bezochten 13 kwekerijen: 7 in Ecuador en 6 in Colombia. Door de goede contacten van Mauricio konden we deze bedrijven bezichtigen. Alle bedrijven zijn namelijk goed beveiligd door bewakingspersoneel en goed afgesloten. Een afspraak maken is noodzakelijk.
Natuurlijk is het altijd goed te beseffen dat je de top van de bedrijven bezoekt, maar desondanks was ik onder de indruk van de professionaliteit van de bedrijven. Ik leerde veel bij van de rozenteelt in dit deel van Latijns Amerika.
Welke omvang heeft de rozenteelt? In Ecuador 2.500 ha., in Colombia 3.000 ha., in Mexico 2.000 ha. in de VS nog slechts enkele tientallen ha. en in Brazilië 260 ha.
Tussen 2500 en 3500 meter
De productie-omstandigheden in Ecuador en Colombia zijn erg goed. In Ecuador zijn ze het meest optimaal: de kwekerijen liggen op een hoogte tussen de 2.500 meter en 3.500 meter, precies op de evenaar (dus altijd 12 uur licht en 12 uur donker) en de temperatuur is aangenaam (´s nachts minimaal 10 graden en overdag maximaal 28 graden Celsius). Een optimaal klimaat voor een roos. Alle rozen werden rechtstreeks in de grond geteeld.Het gewas gaat lang mee: we zagen zelfs gewas van 18 jaar oud en nog volop in productie.
Waar in Brazilië alle rozen op de binnenlandse markt worden afgezet – wel te bedenken dat de verste klanten dan toch nog op ruim 4.000 kilometer kunnen zitten – en alles per vrachtwagen wordt vervoerd, zijn de kwekerijen in Ecuador en Colombia volledig gericht op export met luchtvracht naar Rusland, de VS, Europa en Japan.
Voor Ecuador is Rusland de grootste afzetmarkt: zo´n 40% gaat naar Rusland. Colombia is meer gericht op de VS. Voor Ecuador is continuering van het handelsverdrag met de VS zeer belangrijk.
Kwaliteit is goed
De Kwaliteit van de rozen is erg goed. Ook het sorteren, verpakken en vermarkten van de rozen vindt professioneel plaats. Klanten kunnen zelfs een eigen verpakking krijgen.
Toch is niet alles rozengeur en manenschijn. Tien jaar geleden stonden er in Colombia nog 7.000 ha. bloemen. Nu is dat teruggelopen tot 5.000 ha. De ondernemers hebben te maken met hoge kostprijzen en lage rendementen. Zo zijn de arbeidskosten in 5 jaar tijd verdubbeld en heeft de crisis in de VS en Europa een negatief effect gehad op de bloementeelt in Colombia.
De bezoeken aan de kwekerijen hebben zeker zijn nut gehad. De kwekers uit Colombia en Ecuador zijn een voorbeeld voor de Braziliaanse kwekers. Bij elke kwekerij viel weer wat te leren.
Naast de 13 kwekerijen rond Quito, Bogota en Medellin bezochten we ook de bloemenbeurs Proflora in Bogota. Een heerlijk weerzien met veel mensen van veel bekende bedrijven uit de tuinbouw. Zo´n 30 breeders en evenzoveel grote handelsbedrijven die nu weer opgaan naar de volgende grote beurs in Japan. De ’tuinbouwkaravaan’ trekt verder, want we willen toch vooral goede zaken blijven doen!