Op de Tradefair Aalsmeer merkt succulentenkweker Gerard van Langen dat veel telers en handelaren naar vereenvoudigingen snakken van het plantenpaspoort. Hiermee steken ze een hart onder zijn riem voor het protest dat hij met zijn brandbrief heeft aangezwengeld. „Wij zijn dit protest begonnen niet omdat we tegen het plantenpaspoort zijn of de handel, maar om het plantenpaspoort hanteerbaarder te krijgen”, meldt Van Langen.
Over de vloer
Op 5 oktober zijn NVWA, Naktuinbouw en Glastuinbouw Nederland op uitnodiging van Van Langen bij hem langs gekomen om ter plekke polshoogte te nemen van zijn problematiek met de invoering van het plantenpaspoort. De uitvoeringsinstanties konden geen toezeggingen doen, want zij hebben zich aan de regels te houden. Als echter een gehele sector in verweer komt in plaats van enkele individuele bedrijven dan wordt het een ander verhaal, brachten ze naar voren. Want dan is er een steviger vuist te maken in Brussel.
De succulententeler vond de bijeenkomst zinvol. Hij gaat het gesprek nog wel aan bij Glastuinbouw Nederland of als collectief nog stappen zijn te nemen. Veel tijd en energie kan hij er echter ook niet aan blijven besteden. Hij heeft een woningbouwproject af te ronden, bezoekt regelmatig zijn kwekerij in Portugal en komende weken staat ook nog een bezoek aan zijn stekleverancier in Kenia op het programma.
Antwoord vanuit LNV
Inmiddels heeft ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gereageerd op de brandbrief van Van Langen. Marije Been, directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteiten houdt het voornamelijk bij formaliteiten die de succulentenkweker weet en niet verder helpen.
Hij begrijpt de formele antwoorden, maar is het niet eens met de inhoud. Dus in zijn reactie terug aan LNV doet hij nogmaals dezelfde bezwaren uit de doeken als in zijn brandbrief. Tevens refereert hij naar het gesprek dat hij met NVWA en Naktuinbouw op zijn bedrijf heeft gevoerd: „Ik heb begrepen dat de vorm van het plantenpaspoort niet definitief is voor de toekomst. Ik hoop en ga ervan uit dat LNV de problemen van onze productgroep begrijpt en haar invloed gebruikt voor een uitvoerbare vorm van het plantenpaspoort.”
Als oplossing draagt Van Langen aan: het digitaal meegeven van het plantenpaspoort in plaats van een fysiek paspoort. Of het toestaan van vermelding van de familienaam op de pot in plaats van geslacht of soort. „De vermelding wordt met deze oplossingen eenvoudiger waarbij het effect van traceerbaarheid overeind blijft”, aldus Van Langen.