Ontvochtigingskasten zijn ineens populair

Ontvochtigingstechnieken voor de glastuinbouw bestaan al meer dan tien jaar, maar ze werden maar bij een enkeling toegepast. Sinds een jaar echter is de belangstelling sterk gegroeid. Dat komt door positieve verhalen over energiebesparing, homogeen en actief klimaat, betere groei en minder ziekteproblemen. Telers zijn enthousiast, sommige adviseurs nog wat terughoudend.

Gerberakwekerij Jac. Oudijk in Moerkapelle heeft ruim een jaar geleden ontvochtigingskasten geplaatst in een afdeling van 1 ha. Deze units van het merk Vifra ­halen vocht uit de kaslucht door condensatie op koude lamellen.
De latente warmte die bij vrijkomt, 1 tot 2°C boven kaslucht, wordt weer in de kas geblazen. Wilco Westerman, hoofd technische dienst en klimaat op de kwekerij, is er tevreden over. „We kunnen de schermen 100% dicht houden, wat een homogener klimaat tot gevolg heeft. De buis gaat er pas in op temperatuurvraag. Daarbij zien we geen verschil in kleur of groei. Deze kasten doen wat ze beloven.”

Arie de Gelder, onderzoeker bij WUR Glastuinbouw, heeft berekend op basis van gegevens van Oudijk hoeveel energie hiermee wordt bespaard. Hij komt op 40% voor de warmtevraag. Aangezien de ontvochtigingsunits ook elektriciteit gebruiken, is de netto besparing 35%. „Deze besparing wordt behaald in de nacht, wanneer de ontvochtigingskasten aan staan. Ze worden uitgeschakeld zodra de lampen aan gaan”, zegt Westerman.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties